ZA SLASTICE

KLASIK: Kremasto. Pucketanje pod zubima. Crème brûlée.

 Getty Images/iStockphoto
Savjet: možete staviti i malo soli, izvadite 20 minuta prije posluživanja iz hladnjaka.

Treba nam:

500 g vrhnja za kuhanje
6-7 žumanjaka
3 žlice šećera
šećer za topljenje

Vanilla bean Creme brulee
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Francuski klasik, koji ima pandan u našoj gastronomiji, priprema se na sličan način, a zove se rožata. Priprema pečene kreme vrlo je jednostavna. Na vatri zagrijemo vrhnje s vanilijom (ne smije zakipjeti), jaja i šećer dobro smiksamo dok ne pobijele te lagano umiješamo toplo vrhnje dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. U keramičke posudice, koju smo namastili maslacem, ulijemo kremu do dvije trećine visine. Pećnicu zagrijemo na temperaturi 180 stupnjeva (bez ventilatora) i preselimo keramičke posudice u dublji protvan te ulijemo vode do pola visine posudica. Stavimo peći 40-ak minuta dok se krema ne stvrdne. Posudice izvadimo van, ohladimo i stavimo u hladnjak. Prije posluživanja pospemo šećerom i koristeći "brener" rastopimo šećer, odnosno napravimo karameliziranu koricu. Ako nemamo brener, zagrijemo pećnicu (idealno je ako možete uključiti samo gornji grijač - odnosno staviti na infracrveno) i rastopimo šećer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 00:15