Treba nam:
500 g vrhnja za kuhanje 6-7 žumanjaka 3 žlice šećera šećer za topljenje |
Priprema:
Francuski klasik, koji ima pandan u našoj gastronomiji, priprema se na sličan način, a zove se rožata. Priprema pečene kreme vrlo je jednostavna. Na vatri zagrijemo vrhnje s vanilijom (ne smije zakipjeti), jaja i šećer dobro smiksamo dok ne pobijele te lagano umiješamo toplo vrhnje dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. U keramičke posudice, koju smo namastili maslacem, ulijemo kremu do dvije trećine visine. Pećnicu zagrijemo na temperaturi 180 stupnjeva (bez ventilatora) i preselimo keramičke posudice u dublji protvan te ulijemo vode do pola visine posudica. Stavimo peći 40-ak minuta dok se krema ne stvrdne. Posudice izvadimo van, ohladimo i stavimo u hladnjak. Prije posluživanja pospemo šećerom i koristeći "brener" rastopimo šećer, odnosno napravimo karameliziranu koricu. Ako nemamo brener, zagrijemo pećnicu (idealno je ako možete uključiti samo gornji grijač - odnosno staviti na infracrveno) i rastopimo šećer.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....