Domaći pljukanci s bakalarom Deniza Zembe

 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Za pljukance:

1 kg brašna
jedno jaje
sol
voda
dva prstohvata paprike u prahu

Brašno zamiješajte s jajetom, solju, paprikom i vodom dok ne dobijete tijesto koje nije ni meko ni tvrdo, nego al dente. Od smjese dobivenog tijesta otkidajte male količine i među dlanovima radite malene štapiće te ih slažite na tanjure koje ste prethodno posipali brašnom. Ostavite ih da se suše oko dva sata prije kuhanja. Skuhajte ih u kipućoj vodi s malo soli.

Za umak:

temeljac od kuhanog bakalara (voda od kuhanja, lovorov list, luk, češnjak i papar u zrnu)
maslinovo ulje
pesto od bosiljka, vlasca i mažurana
bakalar na bijelo
svježi file bakalara
ulje od češnjaka

Dobro zagrijte maslinovo ulje. Dodajte iskomadani file svježeg bakalara. Kad file pobijeli, dodajte veliku žlicu bakalara na bijelo, mrvicu ulja od češnjaka te žlicu pesta od bosiljka, vlasca i mažurana. Ulijte jednu veliku kutlaču temeljca od kuhanog bakalara i ubacite kuhanu tjesteninu. Sve dobro promiješajte iznad jake vatre kako bi umak postao kremast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 11:34