ISPROBAJTE

Džem od patlidžana i rajčica Ane Ugarković

 Berislava Picek / CROPIX
Ovaj džem od patlidžana je savršen namaz u sendvičima s mozzarellom ili svježim kozjim sirom.

Trebat će vam:

4 patlidžana
krupna sol
maslinovo ulje
1 konzerva pelata
žličica smeđeg šećera
sol
4 režnja češnjaka, naribana
1 žličica mljevene papričice
pola žličice ljute tucane papričice
pola žličice svježe mljevenog kumina
3 žlice limunovog soka
50 g pinjola
1 grančica svježeg bosiljka

Berislava Picek / CROPIX

Priprema:

Odrežite vrh i dno patlidžana, a s guljačem za povrće, nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite tako oguljene patlidžane na kolutove debele oko 1 cm. Namočite zatim patlidžane u hladnu slanu vodu (2 žlice krupne soli na litru vode) i ostavite najmanje pola sata, kako bi patlidžani pustili gorke sokove. Isperite ih i dobro osušite. Zagrijte par milimetara maslinovog ulja na tavi i ispržite patlidžane dok nisu zlatni s obje strane, te ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Na još malo maslinovog ulja, pirjajte pelate sa malo šećera i soli oko pet minuta, a zatim dodajte patlidžane, češnjak, papričice i kumin. Nastavite pirjati, mješajući, dok sva tekućina ne ispari. Dodajte limunov sok i eventalno još malo soli i ostavite da se ohladi. Kad se ohladila, protisnite smjesu kroz mašinu za mljevenje mesa. Na suhoj tavi, tostirajte pinjole dok nisu zlatne boje i zajedno sa listićima svježeg bosiljka, umiješajte ih u samljevene patlidžane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 19:05