Eton mess

Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 6

Sastojci

  • 2 vrećice šlaga u prahu + hladno mlijeko za pripremu
  • šećer s burbon vanilijom
  • žlica šećera
  • 500 g jagoda
  • žlica likera po želji
  • sjeckani lješnjaci

ZA PUSLICE

  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • malo soli

Priprema

1. korak
Operite jagode, odstranite im peteljke i narežite ih na komade željene veličine pa ih pospite šećerom. Malo manje od polovice jagoda izmiješajte blenderom ili ručno u pire.

2. korak
Istucite šlag i dodajte mu pire od jagoda i šećer s burbon vanilijom pa tucite još malo. Uzmite čaše za posluživanje i u njih razlomite puslice, preko njih poslažite jagode pa na vrh stavite šlag, sve još malo pomiješajte i prelijte žlicom likera i pospite sjeckanim lješnjacima.

3. korak
ZA PUSLICE:
Uzmite bjelanjke i mikserom ih istucite da budu čvrsti. Žlicu po žlicu i dalje miksajući dodajte šećer i posolite. Ugrijte pećnicu na 150°C i obložite lim papirom za pečenje. Žlicom vadite hrpice željene veličine na papir (ne moraju biti osobito lijepe jer ćete ih kasnije ionako razlomiti). Ako želite sasvim hrskave puslice, pecite ih sat i pol, a ako želite da unutra budu malo “žvakaste”, jedan sat.

4. korak

5. korak

Što je to Eton i zašto je neuredan?

Eton je elitna srednja škola za mušku djecu koja se nalazi blizu Windsora i čija većina učenika na kraju završi na Oxfordu ili Cambridgeu. Ovaj se desert pak servira na pikniku zadnje srijede u svibnju na kojem se dijele nagrade polaznicima. Sastoji se od šlaga, jagoda i komada puslica. Prema predaji, 30-ih godina XX.st servirao se u školskoj kantini i to kao mješavina jagoda iili banana sa šlagom ili sladoledom. Komadi puslica nešto su noviji dodatak. Tradicionalna verzija koristi jagode, ali Eton Mess se može spremati s bilo kojom vrstom ljetnog voća!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 18:33