Gratin od korabe i krumpira

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 2-3 veće korabe
  • 4 žlice brašna
  • 5 žlica maslaca
  • 3 šalice mlijeka
  • sol, papar
  • malo muškatnog oraščića
  • grančica svježeg ružmarina
  • 2 šnite slanine

Priprema

1. korak

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U posudi rastopite maslac, dodajte brašno, podlijte mlijekom i posolite pa konstantno miješajte na laganoj vatri dvadesetak minuta, dok se bešamel ne zgusne. (Ako ne budete cijelo vrijeme miješali umak bi se mogao zgrudati.)

2. korak

Kad ste dobili umak željene gustoće i konzistencije začinite ga svježe mljevenim paprom i naribanim muškatnim oraščićem.

3. korak

Pustite da se umak malo ohladi. Ogulite krumpir i korabu. Narežite ih na tanke ploške pa posolite. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, pa na nju posložite naizmjenično ploške krumpira i korabe.

4. korak

Između slojeva ubacite i pokoji komadić slanine. Sve prelijte bešamelom i pospite obilno usitnjenim ružmarinom. Pecite u pećnici četrdesetak minuta dok povrće ne omekša, a bešamel lijepo porumeni.

5. korak

Savjet: Uokoliko želite skratiti vrijeme pečenja krumpire i korabe možete prvo dopola skuhati. U tom slučaju, bešamel pripremite ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 01:46