Ono što je najvažnije za pulled pork jest dobar komad mesa (najbolje od plećke), šećer koji pospješuje karamelizaciju, dugotrajno pečenje na niskoj temperaturi te dobro pivo.
Trebat će vam:
Suha marinada:
1 kg svinjskog karea 5 žlica soli 2 žlice papra 2 žlice dimljene paprike 2 žlice slatke mljevene paprike 3 žlice smeđeg šećera prstohvat chilli papričica prstohvat kima 1 poštena žličica cimeta nekoliko kapi Worcestershire umaka |
Mokra marinada:
500 ml mesnog temeljca 1 dcl jabučnog octa 3 žlice smeđeg šećera 2 žlice dimljene paprike malo muškatnog oraščića 2 veća crvena luka narezana na kockice 5 češnja češnjaka 1,5 dcl vode 1 žlica koncentrirane rajčice 3 žlice meda 3 žlice Worcestershire umaka |
Priprema:
Zamiješajte sve začine u jednoj posudici. Meso zarežite na masnijem dijelu kako biste mogli natrljati začine i ugurati ih u proreze. Meso obilno natrljajte začinima, a zatim ga obložite prijanjajućom folijom i pustite da se odmori preko noći, a najbolje 24 sata u hladnjaku. (meso stavite u foliju pa u posudicu ili na tanjur jer će puštati sokove). Sljedeći dan pripremite marinadu. U većoj posudi promiješajte sve začine. Meso maknite iz prijanjajuće folije i stavite u dublju posudu za pečenje, a zatim prelijte “mokrom” marinadom. Poklopite poklopcem ili prekrijte aluminijskom folijom. Tako pripremljeno meso stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite 4 sata po kilogramu mesa. Kad je meso gotovo (mekano toliko da ga možete kidati vilicom) odložite ga na dasku i usitnite ga na komadiće. Marinadu koja je ostala prebacite u lonac i zakuhajte kako bi se reducirao, a zatim ćete tako pripremljen umak preliti preko komadića mesa. Tu je meso spremno za posluživanje. Što se tiče peciva predlažemo da unutrašnje dijelove peciva namažete maslacem, zatim stavite sir koji će se rastopiti (mi smo koristili cheddar), meso, zatim velikodušno nadjenite majonezom i ketchupom i na kraju dodajte malo rikule. Lijepo pašu kiseli krastavci tako da možete njih staviti u sendvič, a za dodatnu sočnost možete pecivo premazati ajvarom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....