Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 75 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 2 kg hobotnice
- 2 kg krumpira
- 2 dcl maslinovog ulja
- 2 veća crvena luka
- 1 vezica peršina
Priprema
1. korak
Hobotnicu od dva kilograma najbolje je zamrznuti preko noći pa ju sutradan odmrznuti (da omekša).
2. korak
Prije pripreme dobro ju je malo blanširati u kipućoj vodi pa dobro ocijediti. (Hobotnica se viška morske vode može riješiti i ako ju se prije pripreme malo popeče na gradelama.)
3. korak
U nauljenu posudu za peku stavite narezanu hobotnicu i krumpir (po volji možete dodati luk) pa sve dobro pomiješajte, pokrite prethodno malo na vatri ugrijanom pekom i zagrnete dobrom žeravom.
4. korak
Nakon 45 minuta otvorite peku i odlijte (i sačuvajte) višak tekućine. Ponovo poklopite i pecite još 20 minuta.
5. korak
Nakapajte maslinovim uljem, po potrebi podlijte sačuvanom tekućinom, pa začinite paprom i svježe narezanim listom peršina.
6. korak
Ako je krumpir gotov, a hobotnica mekana, poslužite odmah, a ako nisu gotovi, manje pečene dijelove stavite na vrh, poklopite pekom i držite još desetak minuta.
7. korak
U pravilu se hobotnica ne soli jer pušta more i slana je. Vodite brigu da umaka (tekućine) mora biti dovoljno da se hobotnica ne isuši pa kod podlijevanja prije završnog pečenja po potrebi dajte i malo bijelog vina.
Pripremio: Zlatko Gall
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....