SLATKI PROJEKT

Imamo recept za praline od jagode i detaljne upute za izradu u kućnoj radinosti

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Recept je s nama podijelila Sanja Hrvatin, čokolatijerka iz male opatijske tvornice čokolade Milenij Choco Svijet

Za praline s jagodom trebat će vam:

100 g slatkog vrhnja

300 g bijele čokolade

50 g arome jagode

30 g likera od jagode

Priprema:

Slatko vrhnje zagrijte no pripazite da ne zavrije. Kada je dovoljno vruće, u njega dodajte 100 g bijele čokolade i dobro promiješajte kako bi se čokolada otopila i komadići ne bi zapinjali pri punjenju kalupa. Otopite 200 g bijele čokolade na pari. Čokolada bi trebala doseći temperaturu od 28,5 stupnjeva. Čokoladu rasporedite po kalupu, kalup okrenite naopačke kako bi višak iscurio, a zatim nekoliko puta lupite kalupom po radnoj površini kako biste izbacili mjehuriće zraka iz čokolade. Spremite u hladnjak i pustite da se stisne, punite dobivenom kremom od jagoda, ponovno ohladite, a zatim napravite dno od ostatka čokolade i spremite u hladnjak na najmanje pet sati kako bi se čokolada dobro stisnula.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Upute za izradu pralina u vlastitoj kuhinji

Pobrinite se da je temperatura u prostoru dovoljno niska da se praline ne otope.

Tamna čokolada najlakša je za rukovanje, dok je bijela čokolada najgušća i najzahtjevnija za rukovanje.

Čokolada sa 63 posto kakaa najbolja je za izradu pralina.

Najbolja temperatura za baratanje čokoladom je 28,5 stupnjeva. Poslužite se termometrom kako biste bili sigurni.

Važno je da prostorija u kojoj radite praline nije prevlažna.

Praline nemojte spremati u zamrzivač već u hladnjak kako čokoladu ne biste šokirali prenaglom promjenom temperature i kako ne bi poprimila bijele točkice.

Praline hladite najmanje 5 sati.

Punjenje od praline može se pripremiti od ganache kreme u koju se dodaju sirupi i likeri. Možete ga pripremiti i tako da u bazni ganache dodate šećerni sirup, nasjeckane marelice ili grožđice i liker po želji.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:55