Tijesto:
400 g glatkog brašna 1 kockica svježeg kvasa 2 žlice šećera 2 dl mlijeka vanilin šećer 2 žutanjka 50 g maslaca korica jednog limuna 1 žlica ruma |
Nadjev:
400 g kesten pirea 2 žlice šećera u prahu 2-3 žlice ruma snijeg od 2 bjelanjak 100 g grožđica |
Postupak počinje pripravom tijesta. Zagrijati mlijeko da bude mlako, dodati žlicu šećera i razmrvljenu kockicu kvasa. I ostaviti dok se kvas ne počne pjeniti. U veću zdjelu staviti brašno, vanilin šećer i preostalu žlicu kristal šećera, žutanjke, maslac, limunovu koricu i rum te kuhačom promiješati. Smjesi dodati zapjenjeni kvas. Mijesiti tako dugo dok se tijesto počne odljepljivati od ruku i posude. Tijesto pospite s malo brašna, prekrijte krpom te pustite da miruje sat vremena. U međuvremenu potrebno je pripremiti nadjev. U kesten pire dodati šećer u prahu, rum i pjenasto umiješane bjelanjke te lagano sjediniti sve sastojke. Isto tako kalup u kojem će se peći dizano premazati maslacem i posuti brašnom. Naraslo tijesto kratko premijesiti, razvaljati te namazati pripremljenim nadjevom i posipati grožđicama. Zarolati i staviti u kalup. Upaliti pećnicu, a tijesto u kalupu ostaviti da se diže još minimalno 20 minuta. Nakon 20 minuta tijesto staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C i peći 40 minuta. SAVJET: Prilikom pripreme ove slastice poželjno je da prostor gdje se priprema bude zagrijan, a namirnice sobne temperature.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....