Juha od muškatne tikve

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 35 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • muškatna tikva
  • 2 žlice maslaca
  • glavica luka srednje veličine
  • 6 šalica temeljca
  • naribani muškatni oraščić
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

1. korak

Odaberite tikvu tešku oko kilogram. Ogulite joj koru i očistite sjemenke i pulpu pa je narežite na kocke. U velikoj posudi rastopite maslac. Nasjeckajte luk i popržite ga na maslacu dok ne postane staklast, što će trajati oko osam minuta.

2. korak

Zatim dodajte narezanu tikvu i zalijte temeljcem. Pustite neka prokuha, a onda kuhajte dok se komadi tikve ne smekšaju, oko 15 do 20 minuta.

3. korak

Rupičastom žlicom izvadite komade tikve pa ih ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete pire. Vratite u posudu i dobro promiješajte pa začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom.

4. korak

Savjet: Muškatna tikva, poznata i pod imenom butternut tikva (butternut squash) idealna je za spravljanje juha, a možete ju i kombinirati s, primjerice, hokaido tikvom, kako bi dobila intenzivno narančastu boju. No, pokušajte napraviti i nešto neuobičajeno – butternut tikvu izrežite kao krumpir za pommes frites i ispecite ju na ulju. Prelijte s kiselim vrhnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:36