Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 35 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- muškatna tikva
- 2 žlice maslaca
- glavica luka srednje veličine
- 6 šalica temeljca
- naribani muškatni oraščić
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
1. korak
Odaberite tikvu tešku oko kilogram. Ogulite joj koru i očistite sjemenke i pulpu pa je narežite na kocke. U velikoj posudi rastopite maslac. Nasjeckajte luk i popržite ga na maslacu dok ne postane staklast, što će trajati oko osam minuta.
2. korak
Zatim dodajte narezanu tikvu i zalijte temeljcem. Pustite neka prokuha, a onda kuhajte dok se komadi tikve ne smekšaju, oko 15 do 20 minuta.
3. korak
Rupičastom žlicom izvadite komade tikve pa ih ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete pire. Vratite u posudu i dobro promiješajte pa začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom.
4. korak
Savjet: Muškatna tikva, poznata i pod imenom butternut tikva (butternut squash) idealna je za spravljanje juha, a možete ju i kombinirati s, primjerice, hokaido tikvom, kako bi dobila intenzivno narančastu boju. No, pokušajte napraviti i nešto neuobičajeno – butternut tikvu izrežite kao krumpir za pommes frites i ispecite ju na ulju. Prelijte s kiselim vrhnjem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....