Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 300 g svježih vrganja
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 4 grančice peršina
- 2 grančice majčine dušice
- 800 ml povrtnog temeljca ili vode
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica maslaca
- 3 žlice maslinova ulja
- sol
- papar
Priprema
1. korak
U posudi rastopite maslac i na njemu zažutite sitno nasjeckan luk. Gljive očistite i izrežite na ploške te ih bacite na luk, dodajte sitno izrezan češnjak, peršin, grančicu majčine dušice i pirjajte dok gljive ne omekšaju.
2. korak
Zatim sve zalijte povrtnim temeljcem ili vodom, posolite, popaprite, dodajte slatko vrhnje (možete koristiti i kiselo vrhnje) i kuhajte još nekoliko minuta.
3. korak
Prije serviranja juhu pokapajte s malo maslinova ulja i jedite uz šnitu tamnog kruha. Ako se sve ne pojede za ručak, dobra će biti i hladna uz prepečeni kruh ili tost.
4. korak
U ovu juhu možete dodati malo sušenih vrganja koje prije namočite u toploj vodi. Isto tako za juhu umjesto vrganja možete koristiti i šampinjone, bukovače, lisičke, dedeke, trubice. Možete zajedno s gljivama prodinstati i malo naribane mrkve i peršin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....