IDEALNO ZA HLADNE DANE

ŽLICA U AKCIJI: Okrepljujuća juneća kalja

 Berislava Picek / CROPIX

1 juneće rebro

• 0,5 kg junećeg mišića ili ramsteka

• 1 glavica kupusa ili dvije manje

• 1 glavica kelja

• 4 - 5 većih mrkvi

• 2 - 3 glavice luka

• 2 češnja češnjaka

• 1 lovorov list

• sol

• papar u zrnu

• pola žlice masti ili ulje

Neka vam mesar nareže rebro na manje komade, a ostalo meso narežite na malo veće komade. Meso za kalju ne reže se na veličinu zalogaja već se u ovo jelo stavljaju malo veći komadi mesa. Na masnoći dinstajte luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte meso i ulijte vode dovoljno da prekrije meso te ga kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. U lonac tada stavite i papar u zrnu te lovorov list. Glavicu kupusa i kelja narežite na četiri ili šest dijelova, a donji, tvrdi dio zelja odrežite. Kad je meso skoro gotovo dodajte mrkvu narezanu na krupnije komade te zelje i kelj. Kelj dodajte nešto kasnije da se ne raspadne jer će prije biti kuhan. Posolite i ostavite da se krčka na laganoj vatri. Poslužite s kuhanim krumpirom koji, ako planirate kalju pojesti isti dan, dodajte u lonac da se kuha u kalji. Kalju, kao i sekeli, možete poslužiti s kiselim vrhnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 21:30