Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 25 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 500 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 2 jaja
- 125 g šećera
- 125 g maslaca
- 1 vanilin šećer
Priprema
1. korak
Ovo je tradicionalni recept koji je u mojoj obitelji od doba moje prabake, a možda i dulje. Vjerojatno i vi među svojim receptima imate nešto slično.
2. korak
Jedino što sam promijenila u odnosu na original jest da sam dodala dosta cimeta koji moje mama i baka obično ne stavljaju u svoju verziju. Ovo je sigurna oklada za poklon nekome tko ne voli previše eksperimentirati s okusima, a usto je i idealna podloga za sve moguće božićne ukrase.
3. korak
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Jaja, šećer, maslac i vanilin šećer miješajte mikserom 10-ak minuta.
Mješavini dodajte brašno i rukama oblikujte tijesto. Ne mijesite predugo – samo dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. korak
Tijesto stavite u hladnjak na pola sata pa ga zatim izvaljajte valjkom za tijesto i kalupima izrezujte željene oblike.
Lim obložite papirom za pečenje, složite keksiće i pecite ih otprilike 10 minuta na 180°C (po mirisu ćete najbolje znati kad je vrijeme da keksi idu van).
5. korak
Ukrasite ih šećerom, perlicama, bojom za kolače, tamnom ili bijelom čokoladom, a ako želite, možete marmeladom zalijepiti po dva keksića zajedno. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj kutiji kako bi što dulje ostali prhki. Ako želite baš pravi starinski dojam i okus, dio maslaca zamijenite svinjskom mašću.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....