Kokoš u vinu

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 15 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 150 g itno narezane pancete
  • 1 luk
  • kokoš od 1,5 kg (razrezana na komade)
  • malo timijana , ružmarina i peršinova lista svezanih u svežnjić
  • 1 list lovora
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • malo limunove korice
  • 1 žlica šećera
  • 0,75 dl suhog crnog vina
  • 2 jušne žlice sitno sjeckanog svježeg lista peršina
  • 2 jušne žlice maslaca
  • 300 g alih šampinjona
  • 1 žlica otkoštenih crnih maslina
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna

Priprema

1. korak

U većem loncu zagrijte ulje pa na njemu ispirjajte pancetu i luk. Kad luk omekša, premjestite u zdjelu i ostavite sa strane. Na preostaloj masnoći u loncu popržite komade kokoši koje ste prethodno nasolili i pobrašnili.

2. korak

Kad su kratko zaprženi sa svih strana, u lonac vratite pirjane luk i pancetu. Dodajte začine, koncentrat rajčice, limunovu koricu i šećer te zalijte crnim vinom. Dodajte tri zgnječena češnja češnjaka. Prekrijte poklopcem i pecite u pećnici 2-3 sata na 140 tupnjeva.

3. korak

Nakon dva i pol sata pečenja rastopite maslac u tavi i na njemu propirjajte šampinjone da porumene. U drugoj tavi pomiješajte omekšali maslac i brašno pa žitku smjesu koju ste dobili umiješajte u umak od kokoši.

4. korak

Zatim dodajte pirjane šampinjone i masline. Kad je kokoš gotova, neposredno prije serviranja pospite je sjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 12:04