Trebat će vam:
3 velike, tvrđe kruške, one duguljaste su najbolje 1/4 šalice maslaca 1/4 šalice meda |
Za tijesto:
1/2 šalice maslaca sobne temperature 1/4 šalice maslinova ulja ili orahova ulja 1/2 šalice meda 1/3 šalice smeđeg šećera, umjesto njega, dodajte više meda 2 žličice praška za pecivo 2 žličice ekstrakta vanilije 1/2 žličice soli 1/2 žličice mljevenog kardamoma 1/2 žličice muškatnog oraščića 2 jaja 2 šalice brašna 3/4 šalice mlaćenice (Veronikin Stepko) 1/2 šalice sjeckanih oraha ili badema sir tipa gorgonzole |
Kruške oprati i izrezati na tanje šnite uzdužno. Maslac rastopiti na laganoj vatri stalno miješajući, maknuti ga s vatre pa dodati med i miješati dok se smjesa ne ujedini. Izliti smjesu u kalup za tortu pa po mješavini meda i maslaca poslagati kruške u krug, deblji dio neka ide prema rubu kalupa, a tanji prema sredini. Ponoviti redove dok ima krušaka. U posudi izmiksati maslac, ulje, med, šećer, dodati prašak za pecivo, vaniliju, sol, kardamom, muškatni oraščić. Ubaciti jedno po jedno jaje pa jednu šalicu brašna pa mlaćenicu pa drugu šalicu brašna i dobro izmiksati. Na kraju umiješati orahe i smjesu rasporediti u kalup po kruškama. Peći na 160 stupnjeva oko 40 minuta. Kolač se mora hladiti 20 do 30 minuta prije nego što se izvadi iz kalupa i preokrene, u sredinu staviti gorgonzolu ili servirati sir sa strane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....