Kremšnite od narančastog i ljubičastog batata

 Berislava Picek / Hanza Media

Sastojci:

lisnato tijesto
750 g narančastog batata
250 ljubičastog batata
700 ml slatkog vrhnja
2,5 l mlijeka
300 g šećera
300 g gustina
2,5 vrećice pudinga od vanilije
3 listića želatine
mahuna vanilije

Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Tijesto razvaljajte i pecite dvije kore na velikoj prevrnutoj tepsiji. Jednu koru izrežite na 20 komada (može i na više ako želite manje kremšnite jer su ovo mjere za veće komade). Batate ogulite i posebno skuhajte ljubičasti, a posebno narančasti. Usitnite ih potom štapnim mikserom i ohladite. U malo manje od dvije litre mlijeka zajedno sa šećerom i vanilijom skuhajte puding te dodajte gustin razmućen u malo mlijeka. Kuhajte uz stalno miješanje da se ne stvore grudice i ostavite da se hladi. U smjesu potom dodajte listiće želatine i dobro ih istopite. Na isti način napravite i kremu od ljubičastog batata s preostalim mlijekom i šećerom. Čvrsti šlag izradite od 500 ml slatkog vrhnja i umiješajte u narančasti batat. Od ostatka vrhnja umutite šlag i umiješajte ga u smjesu ljubičastog batata. Na koru lisnatog tijesta stavite najprije narančastu kremu i ostavite da se malo stisne u hladnjaku, a zatim na nju nanesite tanak sloj ljubičaste kreme, zagladite i prekrijte izrezanim lisnatim tijestom. Pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 14:33