Musaka s patlidžanom

 Berislava Picek / Hanza Media

Trebat će vam:

800 g mljevene junetine
4 veća patlidžana
1 peršin
1 mrkva
1 luk
1 veća rajčica volovsko srce ili 1 šalica domaće šalše
3 češnja češnjaka
peršinov list
timijan
sol
papar
topivi sir poput cheddara ili gaude
bešamel umak: maslac, brašno, mlijeko i muškatni oraščić

Zagreb, 300816.
Urednica u Dobroj hrani  Mateja Domitrovic napravila je jela s patlidzanom.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Patlidžane oguliti i izrezati na kolutove pa ih ispeći na grill tavi bez masnoće. Posoliti ispečeni patlidžan i pokapati ga maslinovim uljem. Na maslinovu ulju prodinstati luk, pa dodati peršin i mrkvu i podliti s malo mesnog temeljca. Kada povrće omekša, dodati meso i kratko ga popeći pa dodati rajčicu ili šalšu te dinstati dok se umak ne reducira. Ne smije biti viška tekućine. Napraviti bešamel. U posudu za pečenje prvo staviti malo bešamela pa poslagati patlidžane da prekriju dno posude, rasporediti mesni umak, politi s malo bešamela pa opet slagati iznova, završiti s patlidžanima. Na kraju naribati sir i preliti s ostatkom bešamela. Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta dok se sir ne rastopi i sve ne dobije zlatnu boju.

Isprobajte i kineske patlidžane, patlidžane sa sirom, inćunima i pestom, salatu od bulgura i patlidžana te punjene patlidžane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 07:25