Najbolja granola

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 1/3 šalice amaranta
  • 1/3 šalice ljuskica kokosa
  • 1/3 šalice badema
  • 1/3 šalice zobenih pahuljic
  • 1/3 šalice sušenih brusnica ili ribizla
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica slada agave ili žlica meda
  • 1/2 žlice morske soli
  • 1 žličica smeđeg demerera šećera

Priprema

1. korak

Jako zagrijte široku tavu. U nju dodajte amarant, poklopite staklenim poklopcem, smanjite vatru i pričekajte dok zrnca amaranta ne počnu pucketati kao minijaturne kokice. (Zrnca će bolje eksplodirati ako tava ne bude prepuna, odnosno ako ćete amarant peći u dva navrata).

2. korak

Nemojte se brinuti ako se u bijele mini kokice ne pretvore sva zrnca – ostala će potamnjeti, ali njihov će se okus također promijeniti prženjem. Postat će hrskave i vrlo ukusne.

3. korak

Lim za pečenje obložite masnim papirom pa po njemu rasprostrite prženi amarant. Dodajte nasjeckane bademe, kokos i zobene pahuljice. U lončiću rastopite maslac, šećer i slad. Pustire da krčka dok se smjesa ne zgusne. Njome prelijte pahuljice u limu i sve dobro promiješajte da se zrnca oblože smjesom.

4. korak

Stavite u pećnicu zagrijanju na 170 stupnjeva oko 10 minuta. Izvadite i još jednom promiješajte. Vratite u pećnicu na još nekoliko minuta dok smjesa ne postane prilično suha i hrskava. Pustite da se sasvim ohladi pa poslužite s dobrim jogurtom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 07:45