Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- patka 2 – 2,5 kg
- Za umak
- 1 naranča, sok i naribana korica
- žličica đumbira
- žličica sojina umaka
- žlica limunova soka
- 1/4 čaše prošeka
- 400 g očišćenih višanja, može i smrznutih
- žlica kukuruznoga brašna
Priprema
1. korak
Nauljenu i posoljenu patku, natrljanu svježim ružmarinom, pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, najbolje na roštilj programu, da bi se višak masti dobro ocijedio.
2. korak
Tijekom pečenja u dva navrata žlicom skupite rastopljenu mast i sačuvajte je u hladnjaku. Odlična je za pečenje krumpira, na primjer.
3. korak
Patku pecite oko 1 sat i 45 minuta dok koža ne postane ravnomjerno hrskava i tamna, a meso sasvim meko.
4. korak
Ostavite da se ohladi desetak minuta prije nego što narežete meso.
5. korak
Dok se patka peče, pripremite umak. U dubokoj tavi pomiješajte sok i naribanu narančinu koricu, đumbir, sojin umak, limunov sok, prošek i višnje iz kojih ste ocijedili malo soka. Sok sačuvajte sa strane.
6. korak
Tavu zagrijte i povremeno miješajte. Kad zakipi, smanjite vatru i pustite neka krčka još pet minuta. Sok od višnje pomiješajte s kukuruznim brašnom, pa ulijte smjesu u umak.
7. korak
Pustite da se zgusne, konstantno miješajući. Isključite kad umak postane željene gustoće. Narezane batke i pačja prsa poslužite prelivene umakom, uz njoke ili mlince.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....