Donosimo vam 5 recepata s kojima ćete izvući maksimum iz rabarbare!
Pita od rabarbare
Za koru:
130 g brašna 2 žličice šećera pola žličice soli 6 žličica maslaca 2 žličice hladne vode |
Za nadjev:
1 kg rabarbare 130 g šećera |
Za premaz:
1 jaje 1 žličica vode |
Brašno, maslac, šećer, sol i vodu zamijesite u podatno tijesto. Formirajte ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata. Nadjev napravite tako da izrežete rabarbaru na manje komade i kuhate ju zajedno sa šećerom oko 40 minuta dok se smjesa ne smanji za pola. Pitu slažite tako da razvaljate 2/3 tijesta na veličinu kalupa za pite i njime obložite kalup. Zatim dodajte nadjev, a ostatak tijesta razvaljajte, izrežite na trake i poredajte po piti u oblik pletene košare. Možete raditi i zanimljive oblike, cvjetiće ili oblike po želji. Premažite ih razmućenim jajem i vodom. Pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta.
Sladoled od rabarbare
150 g narezane rabarbare 180 ml punomasnog slatkog vrhnja 150 ml kondenziranog mlijeka |
Rabarbaru stavite u rajnglicu i bez ičega ju kuhajte na laganoj vatri dok ne pusti svoje sokove. Oko 10 minuta. Pustite da se ohladi. Zatim istucite slatko vrhnje s mikserom. Dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miksati. Zatim dodajte rabarbaru i miješajte dok se svi sastojci ne prožmu. Stavite smjesu u kalup po želji i zamrznite na 6 sati.
Kompot od rabarbare
300 g narezane rabarbare 50 g šećera 1 žličica amaretta |
Pomiješajte rabarbaru i šećer. Stavite sve sastojke na laganu vatru. Kuhajte oko 10 minuta. Kada je gotovo, dodajte žlicu amaretta. Čuvajte u hladnjaku kao preljev za različite slastice.
Sirup od rabarbare i jagoda
260 g sjeckane rabarbare 70 g šećera 2 žličice škrobnog brašna 300 g jagoda |
Pomiješajte rabarbaru i jagode sa šećerom. Stavite ih na laganu vatru i kuhajte 10 minuta. Dodajte u malo tople vode rastopljeni škrom i umiješajte ga u smjesu. Kuhajte još 2 minute i imate savršen sirup za sladoled!
Semiferddo od rabarbare
450 g narezane rabarbare 100 g jagoda 130 g šećera 3 žličice limunčela 4 žumanjka 0,5 dcl mlijeka 1 žličica ekstrakta vanilije 250 g slatkog vrhnja |
Kalup u kojemu ćete pripremati semifreddo obložite s par slojeva prozirne folije. Čuvajte ga u škrinji dok semifreddo ne bude gotov. Rabarbaru i jagode pomiješajte sa šećerom i limunčelom i zagrijte na laganoj vatri. Kuhajte oko 10 minuta. Kada je kuhano stavite sa strane i ohladite. U srednju rajnglicu natočite oko 2,5 cm vode. Neka lagano zavrije., a zatim vatru smanjite na srednju vatru. U staklenu posudu otpornu na vrućinu stavite žumanjke, mlijeko i vaniliju. Miješajte konstantno kako biste dobili svilenkastu kremu. Postupno dodajite šećer. Nastavite miješati dok krema ne postane blijedo žuta. Maknite s vatre, prekrijte plastičnom folijom kako se ne bi napravila kožica i stavite u hladnjak. U posebnoj posudi izmiksajte slatko vrhnje, lagano sa žlicom umiješajte ohlađenu kremu od jaja i kompot od jagoda i rabarbare. Stavite u kalup za semifreddo i zamrznite na 4 sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....