Pita od jogurta, s makom i limunom

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • Tijesto:
  • šalica kukuruznog brašna
  • pola šalice pšeničnog brašna
  • malo soli
  • 7 žlica maslaca
  • 4-6 žlica hladne vode
  • Smjesa:
  • 2 jaja, odvojeni žumanjci od bjelanjaka
  • šalica jogurta
  • 2/3 šalice svježeg kravljeg sira ili mascarponea
  • 4 žilce šećera
  • 2,5 lice kukuruznog brašna
  • sok i pulpa jednog limuna
  • 1-2 žlice maka u zrnu

Priprema

1. korak

Zamijesite tijesto od svih sastojaka barem dva sata ranije. Ako je preljepljivo dodajte još malo brašna. Neka odstoji u frižideru.

2. korak

Tijestom obložite lim za pitu s dnom koje se može odvojiti, inače će vam biti teško izvaditi pitu iz kalupa, jer je korica dosta krhka.

3. korak

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

4. korak

U zdjeli pomiješajte jogurt, sir, žumanjke, brašno, šećer, limun i mak. Sve dobro izmiksajte. U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka s malo soli i šećera.

5. korak

Pažljivo ga umiješajte u smjesu od jogurta i maka. Izlijte sve u kalup obložen tijestom, pa pecite oko 45 minuta, dok površina sasvim ne porumeni. Pustite da se sasvim ohladi prije serviranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 07:13