Trebat će vam:
Za tijesto:
3 žutanjka 125 g omekšalog maslaca 100 g šećera 250 g oštrog brašna |
Za nadjev:
200 ml mlijeka 1 vanilin šećer 50 g šećera 3 žumanjka 25 g gustina |
Za kruške:
sok 2 limuna 1 vanilin šećer 1 čajna žličica meda 5 jušnih žlica viskija kruške |
Priprema:
Noć prije zakuhajte sve sastojke za "sok" osim krušaka, njih očistite i narežite na ploške, a zatim prelijte dobivenim sokom i pustite da odstoji preko noći. Pripremite kremu. Zakuhajte mlijeko s vanilinim šećerom ili štapićem vanilije. U posebnoj posudi pomiješajte šećer i žutanjke, zatim mlijeko polako dodajte žutanjcima, uz kontinuirano miješanje, a zatim dodajte i gustin i na samom kraju malo maslaca (1 žlicu). Kad ste dodali gustin, kuhajte još koje dvije do pet minuta, a zatim maknite s vatre i pustite da se hladi. Zamijesite tijesto tako da izradite šećer sa žutanjcima, a zatim sve sastojke polagano dodajte i zamijesite tijesto pa pustite da odmori barem pola sata u hladnjaku. Zatim rasporedite tijesto po plehu pecite 13 minuta na 200°C, zatim dodajte kremu i kruške pa zapecite još sve 15 minuta. Kad je gotovo pospite s vanilinim šećerom.
Isprobajte i čokoladni kolač sa suhim smokvama i crnim vinom, čokoladni kolač s konjakom i peperoncinima, kokos tortu s rumom te browniese s crnim pivom i karamelom!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....