Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 25 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 30 g brašna
- 40 g masti
- lovorov list
- vode
- sol
Priprema
1. korak
Na masti popržite brašno do svijetlosmeđe boje pa polako dolijevajte litru hladne vode kako se ne bi stvorile grudice od zaprške.
2. korak
Dodajte lovorov list, posolite i kuhajte oko 20 minuta.
3. korak
Prežganu juhu možete poslužiti s razmućenim jajetom koje se uz miješanje zakuha u juhu ili s poprženim kockicama kruha.
4. korak
Savjet: Zapršku za ajnpren juhu možete napraviti od integralnog pšeničnog brašna, ali pripazite da brašno ne pržite dugo ni na previsokoj temperaturi, odnosno nemojte previše zagrijati posudu. Prežgana juha u našem je narodu poznata kao “narodni” lijek (u tom slučaju treba izbaciti masnoću) za crijevne viroze i želučane tegobe, kao i za oporavak nakon “burne noći” u kojoj se malo više popilo. No, ona ne mora služiti samo u medicinske svrhe. Ako vas ova klasična prežgana juha previše podsjeća na probleme sa želucem, možete je obogatiti pa u nju umutiti jaje ili dodati kiselo vrhnje. Volite li jači okus, na masti možete popržiti i malo češnjaka ili luka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....