Proljetni wok sa žutom rižom

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • dvije šalica cvjetića brokule
  • glavica luka srebrenca
  • 150 g šampinjona
  • jedna svježa paprika
  • dvije mrkve
  • 400 g tankih odrezaka junetine
  • ulje za wok (najbolje kikiriki ili kokos, ali može i dobra svinjska mast)
  • sojin umak
  • malo ljute paprike
  • dvije šalice riže
  • dvije žličice kurkume
  • žlica sezama

Priprema

1. korak

Meso izrežite na tanke rezance. Poškropite soja sosom pa pustite da odstoji. Vrlo tanko narežite šampinjone, mrkvu, luk i papriku. Usitnite bro­ku­lu.

2. korak

Stavite da vam se grije voda za rižu. Kad zakipi dodajte rižu, malo soli i kurkumu. Pustite da se riža skuha, ali ostane al dente. Jako zagrijte wok tavu.

3. korak

Premažite je uljem (najbolje od kikirikija ili kokosa, ali može i dobra svinjska mast), pa bacite na nju gljive. Popržite ih na jakoj vatri, često mije­ša­jući, oko tri minute. Maknite gljive iz woka, ali ih držite na toplom.

4. korak

U tavu sada ubacite ficleke mesa. I njih popržite sa svih strana pa dodajte gljivama. U wok sada uba­cite mrkvu i luk. Nakon dvije, tri minute prženja na jakoj vatri dodajte i brokulu.

5. korak

Sve obilno pos­pi­te sezamom pa pržite još nekoliko minuta. Povrće iz woka trebalo bi se lagano karamelizirati izva­na, ali ostati pomalo hrskavo. Dodajte povrću gljive i meso, popaprite. Pecite još oko minutu. Servirajte sa žutom rižom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 20:11