Kada se radi o rižotu s gljivama postavlja se vječno pitanje: Kuhati gljive zajedno s rižom ili ne? Naš savjet je da gljive i rižu pripremate odvojeno. Na taj način ćete osigurati savršeno karamelizirane vrganje i savršeno kremastu rižu. Možda ćete imati malkice više posla, ali vjerujte nam, isplati se!
Trebat će vam:
1 luk 1 stabljika celera 1 režanj češnjaka maslinovo ulje 1 dcl suhog bijelog vina 300 g riže 500 ml povrtnog temeljca 500 g vrganja 150 g pršuta bosiljak majčina dušica peršin 20 g maslaca šaka parmezana |
Priprema:
Luk i celer izrežite na sitne komadiće i prepržite ih na maslinovom ulju s malo soli. Kada luk postane proziran, dodajte rižu i lagano ju tostirajte dok ne postane prozirna ili dok ne počne pucketati. Podlijte vinom i pustite da alkohol i tekućina ispare. Temeljac pripremite prethodno, neka bude topao. Dodajite ga malo po malo u rižu kako bi postala kremasta. U tavi na malo maslinova ulja prepržite sitno nasjeckani pršut da postane hrskav. Izvadite ga na tanjur. Na tu masnoću bacite češnjak i narezane vrganje. Neka tava bude dovoljno velika kako bi vrganji imali mjesta i ne bi pustili vodu. Dodajte majčinu dušicu, bosiljak i peršin. Nemojte zaboraviti na rižu! Kda je riža u potpunosti kuhana, pridružite joj pršut i vrganje sa začinima. Ugasite vatru. Umiješajte maslac i parmezan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....