SAMONIKLO BILJE

Quiche s koprivama

 Berislava Picek / Hanza Media
Gotovo da nema mjesta gdje kopriva ne raste i definitivno je zelenje od kojega se može napraviti kompletan ručak. Mora je se brati i čistiti u rukavicama, a koriste se samo listovi. koje treba kratko blanširati u kipućoj vodi. Od nje se mogu napraviti juhe, pite, slane štrudle, može je se dodati kajgani, napraviti kao špinat na mlijeku, a od nje se mogu raditi sok i rakija.

Za tijesto:

240 g brašna (pola glatko, pola oštro)
120 g maslaca
1 jaje
1 žlica punomasnog kiselog vrhnja ili milerama
malo soli

Za nadjev:

500 g kopriva
200 g svježeg kravljeg ili kozjeg sira
3-4 žlice milerama ili punomasnog kiselog vrhnja
sol
1 jaje
par šnita pršuta
100 g sira cheddar

Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Zamijesiti tijesto i ostaviti ga dva sata u frižideru. Ako vam se žuri, bit će dobro i bez hlađenja. Koprive očistiti rukavicama tako da nakidate samo listove. Zatim listove staviti u kipuću vodu na par minuta i dobro ih ocijediti. Narezati, odnosno usitniti malo koprivu nožem, narezati i pršut na manje komadiće pa u zdjeli pomiješati sve navedene sastojke za nadjev. Tijesto razvaljati, staviti u lim za quiche ili onaj za tortu tako da rubovi tijesta budu malo uzdignuti. Izliti pripremljenu smjesu i posuti naribanim cheddarom. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Quiche rezati mlak kad se malo stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 09:00