Desert za odrasle!

Recept dana: Tart od bijele čokolade i ruma s karamel umakom

 Getty Images/iStockphoto
Ovo je malo posebniji recept!

Napravite ga kada vam dolaze gosti ili kada se zaista želite počastiti. Ma, kad bolje razmislimo, napravite ga kad god želite. Nije važno imate li prigodu za koju ćete raditi kolače, sami ju stvorite! Svaki kolač može biti za svaku prigodu, zato, što se nas tiče, ugodno ručanje, doručkovanje, večeranje i užinanje ovo slasnog tarta!

Trebat će vam:

Za tijesto:

200 g oštrog brašna
3 žlice šećera u prahu
200 g maslaca
2 žumanjka
vanilin šećer
malo hladne vode

Za ganache od bijele čokolade:

300 g tamne čokolade
300 ml slatkog vrhnja
0,03 dcl bijelog ruma

Za karamel:

150 g šećera
40 ml vode
40 g maslaca
50 ml slatkog vrhnja

White chocolate, rum and caramel tart on a stone plate on a wooden background
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer i sve protrljajte rukama kako biste dobili smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjke i malo hladne vode. Oblikujte tijesto u disk, omotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na sat vremena. Tijesto razvaljajte u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 10 minuta. Za ganache narežite čokoladu i otopite ju na pranoj kupelji zajedno sa slatkim vrhnjem i rumom. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prelijte ju preko ispečenog tijesta. Za karamel u posudu stavite šećer i vodu te posudu stavite na laganu vatru. Nemojte ju miješati! Želite da šećer dobije boju konjaka, dakle ne pretamnu. Kada se to dogodi, maknite karamel s vatre i u njega umiješajte maslac i slatko vrhnje. Pustite da se malo ohladi te ga stavite na tart u uzorku kojem želite. Složeni tart ohladite i poslužite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 00:55