VELIKA BRITANIJA

RECEPTI S MLJEVENIM MESOM: Pita od mesa, pistacija i brusnica

 Marko Miščević / Hanza Media
Prava pastirska pita!

Za nadjev:

300 g brusnica
3 žlice šećera
sok pola naranče
maslinovo ulje
glavica luka
4 šnite špeka
2 češnja češnjaka
timijan, kadulja
500 g mljevene svinjetine
75 g pistacija, muškatni oraščić

Za tijesto:

450 g glatkog brašna
100 g svinjske masti
4 žlice mlijeka
1 jaje
2 žličice soli
150 ml vode

Stavite u posudu brašno i sol. U tavu stavite vodu, mast i mlijeko te malo zagrijte i prelijte preko brašna. Dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto. Ostavite da malo odstoji. U međuvremenu u tavu staviti šećer, brusnice i narančin sok te sjedinite smjesu na laganoj vatri. Pripremite nadjev od mesa: na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckan luk, špek narezan na trakice, češnjak te mljeveno meso koje pirjate oko pola sata. Pretkraj pirjanja dodajte pistacije, listiće timijana i kadulje. Kalup za pečenje (idealan je onaj za torte) obložite papirom za pečenje, 2/3 tijesta razvaljajte i prekrijte kalup sve do rubova. Na tijesto staviti pola mesne smjese, zatim brusnice i na to ostatak mesa. Prekriti ostatkom tijesta i premazati jajem. Peći na 200°C 30 minuta, a onda smanjiti na 180°C i peći još 30 minuta. Ohladiti prije posluživanja. Idealno je što ova delicija može minimalno tri dana stajati u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 06:36