Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 25 g maslaca
- žlica maslinova ulja
- glavica luka
- češanj češnjaka
- 1 poriluk (ili dva manja)
- 250 g šampinjona
- 300 g riže
- 100 ml bijelog vina
- 900 ml pilećeg temeljca
- sol i svježe mljeveni papar
Priprema
1. korak
Zagrijte maslac i maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak pa kratko pirjajte. Dodajte i poriluk narezan na kolutiće (bijeli dio i početak zelenog, prije nego što postaje list).
2. korak
Kratko ga kuhajte pa dodajte i gljive narezane na ploške. Nakon nekoliko minuta, kad gljive malo omekšaju, stavite rižu i zalijte vinom. Neka sve prokuha, a onda smanjite vatru i kuhajte dok vino ne ispari.
3. korak
Zatim zalijte šefljom temeljca i promiješajte. Kad riža popije temeljac, ponovno podlijte, cijelo vrijeme miješajući i pomalo dodajući tekućinu.
4. korak
Ponovite nekoliko puta dok ne potrošite temeljac, a riža sasvim omekša . Na kraju začinite solju i paprom, i po želji pospite sirom za ribanje.
5. korak
Savjet: Za rižoto treba koristiti isključivo rižu okruglog zrna, najbolje baš sorte za rižoto, arborio ili ribe. Isto tako, nema dobrog kremastog rižota bez maslaca, dugog miješanja i postepenog podlijevanja temeljcem, koji mora biti topao.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....