SLAVONSKI RECEPTI

Rižoto sa suhim vrganjima

 Matija Turkalj
Klasik!

Trebat će vam:

300 g riže
20 g suhih vrganja
1 srednja glavica crvenog luka
1.5 l vode
100 ml bijelog vina
maslac
parmezan
maslinovo ulje
sol
papar

Matija Turkalj

Vrganje prelijte s vrućom vodom i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Za to vrijeme isjeckajte luk na sitne kocke. Kada vrganji omekšaju, izvadite ih iz vode, a vodu procijedite kroz gustu cjediljku kako bi odstranili tvrđe komadiće. U tavu ulijte malo maslinovog ulja i stavite žlicu maslaca. Kada se masnoća zagrije, dodajte crveni luk. Pržite dok ne postane staklast, potom dodajte rižu, dobro promiješajte. Kada riža postane staklasta, dodajte vino. Ostavite par minuta da se krčka, odnosno dok alkohol ne ispari. Kada ispari počnite s postepenim dolijevanjem vode u kojoj su bili vrganji. Smanjite na srednju vatru, dodajte vodu malo po malo cijelo vrijeme miješajući. Kada je riža gotova, dodajte sol, papar, nasjeckane vrganje i par žlica maslaca. Po želji dodajte parmezan, sve dobro promiješajte i poslužite odmah. Po želji pospite rikolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 09:07