Najjednostavnije palačinke Jamiea Olivera
1 jaje
130 g brašna
230 ml mlijeka
sol
maslinovo ulje
4 žlice jogurta
par bobica borovnica
Razbijte jaje u zdjelu, dodajte brašno, mlijeka i prstohvat soli. Tavu za palačinke dobro zagrijte s jednom žlicom ulja. U tavu ulijevajte smjesu formirajući više manjih, debljih palačinki. Pecite ih oko 2 minute sa svake strane. Poslužite ih odmah s jogurtom i par bobica borovnica ukoliko želite.
Crepe Suzzette
Za palačinke:
120 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 jaja
200 ml mlijeka
50 ml vode
50 g maslac
1 srednja naranča, samo naribana korica
1 žlica šećera
Za umak:
350 ml soka od naranče (3-4 srednje naranče)
1 srednja naranča, samo naribana korica
1 manji limun, naribana korica i sok
1 žlica šećera
3 žlice maraskina
50 g maslaca
2 žlice brandyja za flambiranje
Prosijte brašno i sol. Napravite sredinu u brašnu i dodajte jaja. Miješajte pjenjačom uz postupno dodavanje mlijeka s vodom dok ne dobijete kremastu strukturu. Zatim u manjoj posudi otopite 50 g maslaca. Dvije žlice maslaca umiješajte u tijesto, a ostatak ostavite sa strane na toplom za podmazivanje tave prilikom pečenja. Na kraju umiješajte narančinu koricu i šećer. Zagrijte tavu. Ove palačinke moraju biti jako tanke pa ulijte pola manje zaimače i brzo nakon ulijevanja na sredini tave, okretanjem tave, rasporedite tijesto. Kratko popecite i okrenite drugu stranu da se ispeče. Za umak, pomiješajte sve sastojke osim maslaca. Rastopite maslac u tavi, prelijte umak i ostavite ga da se zagrije na laganoj vatri. Zatim stavljajte jednu po jednu palačinku u tavu, pustite da se zagriju, pa ih onda preklapajte na pola i onda opet na pola kako biste dobili izgled trokuta. Napravljene palačinke stavljajte prema rubu tave, a zatim tako slažite i preostale palačinke. Možete na pola preklapanja palačinke prebaciti na pladanj. Prije posluživanja palačinke možete flambirati. Brandy zagrijte u zaimači i zapalite plamen, a onda ga prelijte preko posluženih palačinki.
Krem palačinke
4 jaja
70 g šećera
1 limun
1 naranča
70 g maslaca
70 g glatkog brašna
malo soli
300 ml mlijeka
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom, naribanom koricom limuna i naranče te na listiće narezanim maslacem. Zatim naizmjenično dodajte brašno s malo soli i mlijekom. Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pecite palačinke s jedne strane i zarolajte ih na tavici. Poslužite ih tople i pospite šećerom u prahu. Napomena* Od ove smjese za palačinke dobit ćete 16 palačinki (tava promjera 24 cm).
Palačinke s bobičastim voćem i sirom
4 palačinke
240 g ricotte
480 g bobičastog voća
15 g mrvljenog pistacija (po želji)
med za preljev
Pomiješati ricottu, bobičasto voće i mrvljeni pistacio u homogenu smjesu. Složite palačinke jednu na drugu sa smjesom između njih. Za slađu varijantu prelite ih medom.
Palačinke u vajnšatou
Za palačinke:
2 jaja
100 g brašna
50 ml mlijeka
prstohvat soli
1 vanilin šećer
1 žličica naribane korice limuna
Za vajnšato:
2 žutanjka
2 žlice šećera
1 dcl bijelog vina
Za punjenje:
150 g preprženih i ugrubo usitnjenih lješnjaka
šećer u prahu
Ispecite palačinke na tavici s malo maslaca. U višem i užem lončiću umiješajte jaje i šećer, dodajte vino i na laganoj vatri lagano miksajte. Morate proći faze od potpuno pjenaste do gotovo gusto kremaste. Kad ste postigli zadnju fazu, pjenica koja je zapravo krema, skinite vajnšato s vatre i stavite sa strane. Palačinke punite na sljedeći način: rasprostrete palačinku, posipate površinu prženim lješnjacima pa šećerom u prahu i preklopite u trokut. Na kraju sve prelijete vajnšatoom i posipate prženim lješnjacima. I to učinite sa svakom pojedinom palačinkom do isteka zaliha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....