Štrukli imaju niz naših autentičnih izvrsnih varijanti, štoviše živa su pojavna kulinarska forma. Inačice se rađaju svakodnevno, više ili manje uspješne. Odlučuje faktor vrijeme na duže staze: one koje opstaju očito su uspješne, slično kao što se i priče znanih i neznanih autora predajom pretvaraju u bajke, opće kulturno dobro.
Sastojci:
Tijesto:
500 g glatko brašno
250 ml vode
1 jaje
1 žlica ulja
malo soli
Nadjev:
800 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
malo soli
Priprema:
Od glatkog brašna, malo soli, malo ulja i jednog jajeta zamijesi se glatko tijesto i skupi u kuglu. Nakon što se u kugli malo odmori razvučemo tanko na stolu i posipamo nadjevom od 800 g svježeg kravljeg sira, 2 jaja, malo soli. Rolamo s dvije strane stola prema sredini. Dvostruku 'kobasicu' na sredini stola režemo tanjurićem debljeg ruba na željene veličine štrukla. Prokuhamo u kipućoj vodi - kad isplivaju, pustimo minutu i ocijedimo. Štrukle je potom najbolje potpuno ohladiti i barem na jedan dan zamrznuti. Štrukle posložiti u posudu u kojoj se mogu zapeći, preliti ih slatkim vrhnjem (na kojem nemojte štedjeti) i posipamo s prstohvatom krupne soli. Zapečemo na visokoj temperaturi dok vrhnje ne dobije zlatnosmeđe krugove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....