ZASUČITE RUKAVE!

Tajna bikovih obraza Ivana Tomaševića

 Berislava Picek / Hanza Media
Poseban recept!

Potrebno za 4 osobe:

1 kg junećih ili bikovih obraza
25 g soli
10 g papra
5 ml suncokretovog ulja

Mirepox:

450 g kapule
250 g mrkve
250 g celera
1 lovorov list
5 režnjeva češnjaka
1 grana ružmarina
1 žica koncentrata od rajčice
500 ml crvenog vina
200 ml crvenog porto vina
200g maslaca

Očistiti obraze od tvrde bijele opne i začinit ih sa soli i paprom. Zagrijati posudu na srednjoj vatri , te zapeći obraze sa svih strana Peći dok ne dobiju smeđu boju. Izvaditi obraze u drugu posudu da „odmaraju“. Povrće izrezati na kockice 1,5 cm x 1,5 cm , te ga pirjati na masnoći gdje su se pekli obrazi. Kada povrće počne dobivati karamelizirane dijelove dodati jednu žlicu koncentrata od rajčice. Pržiti još kratko vrijeme. Dodajte 500ml crvenog vino u posudu gdje se prži povrće – „deglaziranje“ . Obavezno iskuhati vino da jelo ne bi ostalo kiselo. Vratiti obraze na pirjanje, dodati začinsko bilje ( lovor, ružmarin ), sol i papar. Sada slijedi faza dugotrajnog pirjanja uz stalno podlijevanje sa preostalim crvenim portom i vodom dok obrazi ne postanu mekani do faze pred raspadanje, tada stanemo s kuhanjem i obavezno puštamo obraze da se ohlade na sobnoj temperaturi a nakon toga ih stavimo u hladnjak da se stisnu u vrlo krutu cjelinu. Nakon što su se obrazi u hladnjaku stisnu odvajamo ih od umaka i povrća, režemo na komade željene veličine. Umak i povrće zagrijemo, te tekućinu procijedimo po obrazima – NE pasirati. Doraditi umak sa maslacem i začinima , te u umaku ponovno omekšati obraze sa laganim zagrijavanjem.

Zagreb, 151115.
Slavonska avenija.
U City centru One west odrzava se Tjedan dobre hrane na kojem izlazu mnogi proizvodjaci dobre i kvalitetne hrane, a paralelno s prezentacijom i prodajom odrzavaju se i radionice kuhanja.
Na fotografiji: radionica kuhanja Ivana Tomasevica
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Krema od celera:

500g celera
200 g krumpira
sol
bijeli papar
maslac po želji

Skuhati celer i krumpir te ga štapnim mikserom uz dodatak maslaca pretvoriti u finu kremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 00:42