Carbonara s tikvicama i pancetom
500 g tagliatella 2 tikvice 20 dag pancete 2 režnja češnjaka 3 žumanca 2 dl slatkog vrhnja 2 jušne žlice svježe ribanog parmezana 2 jušne žlice maslinova ulja 1 čajna žlica svježeg timijana sol, papar |
Na maslinovu ulju propržite kratko pancetu, dodajte sitno sjeckani češnjak i tikvice narezane na kolute. Tagliatelle skuhajte al dente prema uputama proizvođača. U zdjeli pomiješajte slatko vrhnje i žumance. Kad je tjestenina kuhana, procijedite je i dodajte panceti i tikvicama. Tjesteninu skinite s vatre, prelijte slatkim vrhnjem sa žumancima, posolite, popaprite, dodajte parmezan, dobro promiješajte, začinite timijanom i prije serviranja ostavite da odstoji poklopljeno nekoliko minuta.
Gusta juha od poriluka i tikvica s kukuruzom
1 jušna žlica maslinova ulja 1 manja glavica luka, sitno nasjeckanog 1 poriluk, narezan na kolutiće 2 stabljike celera, sitno sjeckane 3 srednje veća krumpira, oguljena i narezana na kockice 1 manja limenka kukuruz 1/2 l mlijeka 1/2 l povrtnog temeljca 1 dcl slatkog vrhnja malo kosanog lista peršina 3 kriške kruha 1 režanj češnjaka 1 veća tikvica |
U većoj zdjeli za kuhanje na maslinovu ulju propirjajte luk, poriluk, tikvice i stabljike celera. Kad omekšaju, dodajte krumpir i povrtni temeljac. Posolite i popaprite. Kuhajte na srednje jakoj vatri te kad krumpir omekša, sve usitnite štapnim mikserom, dodajte mlijeko, slatko vrhnje i kukuruz. Kuhajte još nekoliko minuta i često promiješajte. U međuvremenu tostirajte kriške kruha, namažite ih češnjakom, pospite s malo maslinova ulja, narežite na kockice i poslužite uz juhu. Na kraju juhu pospite sitno sjeckanim lišćem peršina.
Pita s tikvicama
300 g tikvica jedno lisnato tijesto 1 kozji sir papar, sol vezica bosiljka 3 žlice maslinova ulja pinjoli ili orasi 4 jaja |
Narežite tikvice na tanke kolutiće i marinirajte ih u maslinovu ulju i papru. U međuvremenu, u drugoj plastičnoj posudi pomiješajte svježi sir, bosiljak, jaja i pinjole ili orahe. Smjesu popaprite i posolite. Smjesu popaprite i posolite. Lisnato tijesto, koje ste prethodno pustili da se malo opusti, razvaljajte i obložite njime kalup za pečenje. Na tako pripremljeno tijesto prvo složite red tikvica, zatim smjesu sa sirom i bosiljkom te na kraju završite kolutićima tikvica na koje možete naribati i nekoliko pinjola koji će ovom jelu dati poseban okus. Pitu pecite kojih tridesetak minuta na 270 stupnjeva. Poslužite je prelivenu s nekoliko žličica maslinova ulja.
Quiche od tikvica i mrkve
2 tikvice 1 mrkva 1/2 glavice crvenog luka 250 g svježeg sira sol papar 250 g glatkog brašna 100 g maslaca 2 žumanjka 2 jaja 80 g parmezana 2 žlice sušenog bosiljka 2 žlice maslinova ulja 1 prašak za pecivo |
U većoj posudi zamiješajte brašno, žlicu soli, žumanjca, maslac i prašak za pecivo. Tijesto će biti u početku dosta “mrvasto”, ali trebate miješati sve dok ne dobijete glatku smjesu, nemojte dodavati nikakvu tekućinu. Kad napravite kompaktnu smjesu, ostavite je u hladnjaku da se ohladi oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Narežite tikvice, mrkvu i crveni luk na trakice. Razvaljajte tijesto koje je odstajalo u hladnjaku i obložite posudu za quiche. Zamiješajte svježi sir i pet jaja, stavite sol, papar i sušeni bosiljak i dvije žlice maslinova ulja. Slažite red mrkve, red tikvica pa na to prelijte svježi sir i tako red po red dok ne nestane smjese. Na kraju sve pospite parmezaom. Stavite u već ugrijanu pećnicu i pecite na 250 stupnjeva 30 minuta. Servirajte uz neku laganu salatu s feta sirom i maslinovim uljem ili samo uz nekoliko kapi maslinova ulja.
Rižoto s tikvicama, limunom i bosiljkom
200 g riže carnaroli 1 l povrtnog temeljca 70 ml suhog bijelog vina 2 jušne žlice maslinova ulja 1 glavica luka (sitno nasjeckan) 2 jušne žlice maslaca puna šaka svježih listova bosiljka 50 g fino ribanog parmezana 1 nešpricani limun, fino naribana korica 2 manje tikvice |
Temeljac zagrijte do vrenja. U širokoj plitkoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje i na njemu propirjajte luk. Kad omekša, dodajte tikvice te ih pirjajte minutu-dvije. Zatim dodajte rižu, kratko miješajte na laganoj vatri, podlijte vinom te miješajte dok ne ispari, odnosno ne upije riža. Temeljac dodavajte malo-pomalo, miješajući. Kad je riža kuhana al dente (otprilike za 20 minuta), umiješajte maslac, bosiljak, limunovu koricu i parmezan. Poklopljeno ostavite da odstoji par minuta, a zatim poslužite.
Pašta s tikvicama i timijanom
400 g tjestenine 3 tikvice 1 vezica timijana 1 češnjak 100 g parmezana 4 žlice maslinova ulja sol papar 1 limeta |
U loncu zagrijte vodu za tjesteninu. Narežite tikvice na tanke kriške, nasjeckajte timijan, pa očistite pola glavice češnjaka i sitno ga nasjeckajte. U prokuhanu vodu dodajte sol po želji i tjesteninu pa pustite da se kuha oko 10 minuta. Kad se tjestenina skuha, procijedite je i prelijte s dvije žlice maslinova ulja. U woku ili nekoj drugoj dubljoj tavi zagrijte ulje i stavite češnjak – morate paziti da ne zagori pa smanjite temperaturu. Kada češnjak pusti miris, dodajte tikvice i nasjeckani timijan, sve to dobro promiješajte i dodajte procijeđenu tjesteninu. Sve promiješajte i popaprite pa dodajte pola žlice chilija ili nekog drugog začina po želji. Na kraju iscijedite pola limete s maslinovim uljem na tjesteninu, a drugu polovicu servirajte uz jelo i preko svega naribajte parmezan.
Složenac od mesa, zelja, tikvica i vrhnja
400 g mljevenog miješanog mesa 1 glavica luka 1 manja glavica kupusa 2 tikvice 200 ml vrhnja za kuhanje 2 šalice kiselog vrhnja 1 dcl bijelog vina 100 g nekog topivog sira 2 žlice ulja |
Odvojite listove zelja. Odrežite tvrdi donji dio tako da list zarežete u obliku slova V. Blanširajte ih i stavite na kuhinjsku krpu da se cijede. Nasjeckajte luk, pa ga staklasto prepržite na uju. Dodajte meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju. Posolite, popaprite. Operite tikvice i naribajte ih. Namastite dno posude u kojoj ćete peći složenac. Uključite pećnicu na 180 °C. Pomiješajte vrhnje za kuhanje s kiselim vrhnjem i vinom. Malo mješavinom namažite dno posude. Po dnu poslažite listove kupusa, rasporedite po listovima meso, posipajte ribanim sirom i zalijte vrhnjem. Opet stavite listove zelja i slažite tako redom pazeći da posljednji bude list zelja. Zalijte složenac ostatkom vrhnja. Stavite u pećnicu i pecite 30-40 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatnožutu boju.
Špacle s tikvicama
500 g špacli 2 srednje tikvice 2 češnja češnjaka 1 šalica vrhnja za kuhanje 2 žlice sjeckanog peršinova lista 1 žlica sjeckanog svježeg bosiljka malo timijana žličica kurkume maslinovo ulje maslac sol i papar |
Tikvice izrežite na manje komade pa ih popržite kratko na maslinovu ulju. Dodajte češnjak, peršinov list i timijan, a nakon minutu, dvije ulijte vrhnje. Promiješajte ostavite još kratko na vatri pa posolite, popaprite, dodajte kurkumu i na kraju bosiljak. Špacle skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi pa ih potom kratko popržite na otprilike žlici maslaca. Prelijte špacle pripremljenim umakom.
Polpete od tikvica krumpira i sira
1 tikvica 100 g tvrdog sira 1 veći krumpir 1 šalica brašna 1 jaje sol, papar 200 ml mlijeka na vrh noža sode bikarbone (ili praška za pecivo) ulje za prženje sjeckani peršin |
Dobro operite i sitno naribajte tikvicu. Očistite i naribajte krumpir. Od brašna, praška za pecivo, jaja i mlijeka napravite dosta gusto tijesto za palačinke. Naribajte sir. U tijesto umiješajte naribanu tikvicu, krumpir i sir. Posolite, popaprite i još jednom promiješajte. Zagrijte tavicu i nauljite je pa uz pomoć dvije žlice oblikujte polpete i pržite s obje strane dok malo ne porumene. Prije posluživanja polpete posipajte nasjeckanim peršinom.
Lazanje od tikvica i mozzarella sira
500 g tikvica 50 g maslaca 12-15 listova lazanja 150 g mozzarelle za bešamel mlijeka sol, bijeli papar 15 g parmezana |
Tikvice operite i uzdužno ih narežite na tanke ploške . Ploške prepecite na maslacu. Posolite ih. Ako ste nabavili listove za lazanje koji se kuhaju (2-3 minute), tada u vodu stavite nekoliko kapi ulja, a u vodi ih uranjajte list po list. Ocijedite ih na kuhinjskoj krpi. Za bešamel umak u posudi otopite maslac, uz stalno miješanje dodajte brašno, pa opet uz stalno miješanje postepeno dodavajte mlijeko. Najbolje bi bilo da miješate pjenjačom (tako ćete spriječiti stvaranje grudica). Popaprite i posolite. Naribajte mozzarellu. Na dno posude ulijte malo bešamela, poslažite tjesto, potom tikvice i pospite mozzarellom, pa prelijte bešamelom. I tako redom. Posljednje mora biti tijesto po kojiem izlijte ostatak bešamela i pospite parmezanom. Zapecite u pećnici na 180 °C otprilike 40 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....