Da ne bude dosadno!

Tikvice uvijek pohate? Evo još 10 drugih načina koje morate isprobati!

 Getty Images/iStockphoto
10 totalno ljetnih i laganih recepata!

Carbonara s tikvicama i pancetom

500 g tagliatella
2 tikvice
20 dag pancete
2 režnja češnjaka
3 žumanca
2 dl slatkog vrhnja
2 jušne žlice svježe ribanog parmezana
2 jušne žlice maslinova ulja
1 čajna žlica svježeg timijana
sol, papar

penne with sauce carbonara,bacon and courgettes
Getty Images/iStockphoto

Na maslinovu ulju propržite kratko pancetu, dodajte sitno sjeckani češnjak i tikvice narezane na kolute. Tagliatelle skuhajte al dente prema uputama proizvođača. U zdjeli pomiješajte slatko vrhnje i žumance. Kad je tjestenina kuhana, procijedite je i dodajte panceti i tikvicama. Tjesteninu skinite s vatre, prelijte slatkim vrhnjem sa žumancima, posolite, popaprite, dodajte parmezan, dobro promiješajte, začinite timijanom i prije serviranja ostavite da odstoji poklopljeno nekoliko minuta.

Gusta juha od poriluka i tikvica s kukuruzom

1 jušna žlica maslinova ulja
1 manja glavica luka, sitno nasjeckanog
1 poriluk, narezan na kolutiće
2 stabljike celera, sitno sjeckane
3 srednje veća krumpira, oguljena i narezana na kockice
1 manja limenka kukuruz
1/2 l mlijeka
1/2 l povrtnog temeljca
1 dcl slatkog vrhnja
malo kosanog lista peršina
3 kriške kruha
1 režanj češnjaka
1 veća tikvica

homemade cream soup with asparagus and toasted ciabatta on rustic background
Getty Images/iStockphoto

U većoj zdjeli za kuhanje na maslinovu ulju propirjajte luk, poriluk, tikvice i stabljike celera. Kad omekšaju, dodajte krumpir i povrtni temeljac. Posolite i popaprite. Kuhajte na srednje jakoj vatri te kad krumpir omekša, sve usitnite štapnim mikserom, dodajte mlijeko, slatko vrhnje i kukuruz. Kuhajte još nekoliko minuta i često promiješajte. U međuvremenu tostirajte kriške kruha, namažite ih češnjakom, pospite s malo maslinova ulja, narežite na kockice i poslužite uz juhu. Na kraju juhu pospite sitno sjeckanim lišćem peršina.

Pita s tikvicama

300 g tikvica
jedno lisnato tijesto
1 kozji sir
papar, sol
vezica bosiljka
3 žlice maslinova ulja
pinjoli ili orasi
4 jaja

tart with zucchine slice on baking sheet
Getty Images/iStockphoto

Narežite tikvice na tanke kolutiće i marinirajte ih u maslinovu ulju i papru. U međuvremenu, u drugoj plastičnoj posudi pomiješajte svježi sir, bosiljak, jaja i pinjole ili orahe. Smjesu popaprite i posolite. Smjesu popaprite i posolite. Lisnato tijesto, koje ste prethodno pustili da se malo opusti, razvaljajte i obložite njime kalup za pečenje. Na tako pripremljeno tijesto prvo složite red tikvica, zatim smjesu sa sirom i bosiljkom te na kraju završite kolutićima tikvica na koje možete naribati i nekoliko pinjola koji će ovom jelu dati poseban okus. Pitu pecite kojih tridesetak minuta na 270 stupnjeva. Poslužite je prelivenu s nekoliko žličica maslinova ulja.

Quiche od tikvica i mrkve

2 tikvice
1 mrkva
1/2 glavice crvenog luka
250 g svježeg sira
sol
papar
250 g glatkog brašna
100 g maslaca
2 žumanjka
2 jaja
80 g parmezana
2 žlice sušenog bosiljka
2 žlice maslinova ulja
1 prašak za pecivo

Getty Images

U većoj posudi zamiješajte brašno, žlicu soli, žumanjca, maslac i prašak za pecivo. Tijesto će biti u početku dosta “mrvasto”, ali trebate miješati sve dok ne dobijete glatku smjesu, nemojte doda­vati nikakvu tekućinu. Kad napravite kompaktnu smjesu, ostavite je u hladnjaku da se ohladi oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Narežite tikvice, mrkvu i crveni luk na trakice. Razvaljajte tijesto koje je odstajalo u hladnjaku i obložite posudu za quiche. Zamiješajte svježi sir i pet jaja, stavite sol, papar i sušeni bosiljak i dvije žlice maslinova ulja. Slažite red mrkve, red tikvica pa na to prelijte svježi sir i tako red po red dok ne nestane smjese. Na kraju sve pospite parmeza­om. Stavite u već ugrijanu pećnicu i pecite na 250 stupnjeva 30 minuta. Servirajte uz neku laganu salatu s feta sirom i maslinovim uljem ili samo uz nekoliko kapi maslinova ulja.

Rižoto s tikvicama, limunom i bosiljkom

200 g riže carnaroli
1 l povrtnog temeljca
70 ml suhog bijelog vina
2 jušne žlice maslinova ulja
1 glavica luka (sitno nasjeckan)
2 jušne žlice maslaca
puna šaka svježih listova bosiljka
50 g fino ribanog parmezana
1 nešpricani limun, fino naribana korica
2 manje tikvice

Risotto with zucchini in a brown plate
Getty Images/iStockphoto

Temeljac zagrijte do vrenja. U širokoj plitkoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje i na njemu propirjajte luk. Kad omekša, dodajte tikvice te ih pirjajte minutu-dvije. Zatim dodajte rižu, kratko miješajte na laganoj vatri, podlijte vinom te miješajte dok ne ispari, odnosno ne upije riža. Temeljac dodavajte malo-pomalo, miješajući. Kad je riža kuhana al dente (otprilike za 20 minuta), umiješajte maslac, bosiljak, limunovu koricu i parmezan. Poklopljeno ostavite da odstoji par minuta, a zatim poslužite.

Pašta s tikvicama i timijanom

400 g tjestenine
3 tikvice
1 vezica timijana
1 češnjak
100 g parmezana
4 žlice maslinova ulja
sol
papar
1 limeta

U loncu zagrijte vodu za tjesteninu. Narežite tikvice na tanke kriške, nasjeckajte timijan, pa očistite pola glavice češnjaka i sitno ga nasjeckajte. U prokuhanu vodu dodajte sol po želji i tjesteninu pa pustite da se kuha oko 10 minuta. Kad se tjestenina skuha, procijedite je i prelijte s dvije žlice maslinova ulja. U woku ili nekoj drugoj dubljoj tavi zagrijte ulje i stavite češnjak – morate paziti da ne zagori pa smanjite temperaturu. Kada češnjak pusti miris, dodajte tikvice i nasjeckani timijan, sve to dobro promiješajte i dodajte procijeđenu tjesteninu. Sve promiješajte i popaprite pa dodajte pola žlice chilija ili nekog drugog začina po želji. Na kraju iscijedite pola limete s maslinovim uljem na tjesteninu, a drugu polovicu servirajte uz jelo i preko svega naribajte parmezan.

Složenac od mesa, zelja, tikvica i vrhnja

400 g mljevenog miješanog mesa
1 glavica luka
1 manja glavica kupusa
2 tikvice
200 ml vrhnja za kuhanje
2 šalice kiselog vrhnja
1 dcl bijelog vina
100 g nekog topivog sira
2 žlice ulja

Odvojite listove zelja. Odrežite tvrdi donji dio tako da list zarežete u obliku slova V. Blanširajte ih i stavite na kuhinjsku krpu da se cijede. Nasjeckajte luk, pa ga staklasto prepržite na uju. Dodajte meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju. Posolite, popaprite. Operite tikvice i naribajte ih. Namastite dno posude u kojoj ćete peći složenac. Uključite pećnicu na 180 °C. Pomiješajte vrhnje za kuhanje s kiselim vrhnjem i vinom. Malo mješavinom namažite dno posude. Po dnu poslažite listove kupusa, rasporedite po listovima meso, posipajte ribanim sirom i zalijte vrhnjem. Opet stavite listove zelja i slažite tako redom pazeći da posljednji bude list zelja. Zalijte složenac ostatkom vrhnja. Stavite u pećnicu i pecite 30-40 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatnožutu boju.

Špacle s tikvicama

500 g špacli
2 srednje tikvice
2 češnja češnjaka
1 šalica vrhnja za kuhanje
2 žlice sjeckanog peršinova lista
1 žlica sjeckanog svježeg bosiljka
malo timijana
žličica kurkume
maslinovo ulje
maslac
sol i papar

Tikvice izrežite na manje komade pa ih popržite kratko na maslinovu ulju. Dodajte češnjak, peršinov list i timijan, a nakon minutu, dvije ulijte vrhnje. Promiješajte ostavite još kratko na vatri pa posolite, popaprite, dodajte kurkumu i na kraju bosiljak. Špacle skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi pa ih potom kratko popržite na otprilike žlici maslaca. Prelijte špacle pripremljenim umakom.

Polpete od tikvica krumpira i sira

1 tikvica
100 g tvrdog sira
1 veći krumpir
1 šalica brašna
1 jaje
sol, papar
200 ml mlijeka
na vrh noža sode bikarbone (ili praška za pecivo)
ulje za prženje
sjeckani peršin

Dobro operite i sitno naribajte tikvicu. Očistite i naribajte krumpir. Od brašna, praška za pecivo, jaja i mlijeka napravite dosta gusto tijesto za palačinke. Naribajte sir. U tijesto umiješajte naribanu tikvicu, krumpir i sir. Posolite, popaprite i još jednom promiješajte. Zagrijte tavicu i nauljite je pa uz pomoć dvije žlice oblikujte polpete i pržite s obje strane dok malo ne porumene. Prije posluživanja polpete posipajte nasjeckanim peršinom.

Lazanje od tikvica i mozzarella sira

500 g tikvica
50 g maslaca
12-15 listova lazanja
150 g mozzarelle za bešamel
mlijeka
sol, bijeli papar
15 g parmezana

Tikvice operite i uzdužno ih narežite na tanke ploške . Ploške prepecite na maslacu. Posolite ih. Ako ste nabavili listove za lazanje koji se kuhaju (2-3 minute), tada u vodu stavite nekoliko kapi ulja, a u vodi ih uranjajte list po list. Ocijedite ih na kuhinjskoj krpi. Za bešamel umak u posudi otopite maslac, uz stalno miješanje dodajte brašno, pa opet uz stalno miješanje postepeno dodavajte mlijeko. Najbolje bi bilo da miješate pjenjačom (tako ćete spriječiti stvaranje grudica). Popaprite i posolite. Naribajte mozzarellu. Na dno posude ulijte malo bešamela, poslažite tjesto, potom tikvice i pospite mozzarellom, pa prelijte bešamelom. I tako redom. Posljednje mora biti tijesto po kojiem izlijte ostatak bešamela i pospite parmezanom. Zapecite u pećnici na 180 °C otprilike 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 19:14