Potrebno nam je:
1 litra mlijeka 100 g oštrog brašna 200 g šećera 4 žumanjka 1 štapić vanilije |
Priprema:
Žumanjke i šećer dobro izmiješamo u posudi. Dodamo malo mlijeka i umiješamo brašno. Ostatak mlijeka zakipimo na štednjaku u koje smo stavili prerezanu vaniliju. Uklonimo mlijeko s vatre i pustimo da se malo ohladi (kako ne bismo napravili kajganu), lagano umiješamo u pripremljenu smjesu od šećera, jaja i brašna. Kad smo dobili kompaktnu smjesu, sve prelijemo u lonac i kuhamo na vatri dulje vrijeme - važno je da se krema dobro skuha (110 stupnjeva). Uklonimo s vatre, ohladimo i stavimo u hladnjak. Hladnu kremu prebacimo u dresir vrećicu i koristimo dalje, npr. za punjenje profiterola. Ako bismo dodali i bjelanjke, dobili bismo smjesu za kremšnite.