Izlet u rujnu

Šećerna palača, romantična šetnica i veličanstvene zidine: U srcu Kvarnera imamo nerazvikani dragulj!

 Shutterstock
Putovanje ususret jeseni može biti jednako, ako ne i više idilično nego u vrijeme ljetne sezone

Htjeli mi to ili ne, stigao je mjesec u kojem se teška srca opraštamo od ljeta. Vratili smo se s godišnjih, počela je škola, a zadnji jesenski rokovi na fakultetima se približavaju kraju. Već nas sada vremenska prognoza podsjeća na to da jesen polako stiže, a kroz desetak dana na to će nas podsjećati i kalendar. No, usprkos svemu i dalje žudimo maksimalno iskoristiti posljednje zrake sunca.

Putovanje ususret jeseni može biti jednako, ako ne i više idilično nego u vrijeme ljetne sezone. Naime, statistika pokazuje da su turisti aktivni i početkom jeseni. U rujnu 2022. bilo je devet posto više turista nego godinu dana prije. Prošle su godine u rujnu domaći turisti ostvarili 206 tisuća dolazaka i 601 tisuću noćenja, a strani 1,9 milijuna dolazaka i 10,5 milijuna noćenja u komercijalnim smještajima diljem Hrvatske. Najviše noćenja u rujnu 2022. godine ostvarila je Istarska županija, a nakon nje slijedi Splitsko-dalmatinska.

No, zašto nam je baš rujan privlačan za putovanja? Ugodne temperature omogućuju da nesmetano, u bilo koje doba dana istražimo destinaciju, a ako je lokacija na obali, more je i dalje ugodno za plivanje i opuštanje. U mnogim turističkim mjestima gužve su sve manje što ih pretvara u lokacije na kojima možemo pronaći mir i napuniti baterije. Jedan od razloga su i cijene smještaja koje su manje paprene od onih u jeku turističke sezone.

Opisani vikend bijeg od obaveza i užurbanog života možete potražiti na mnogim lokacijama u Hrvatskoj, a mi smo izdvojili tri koje imaju sve – lijepu prirodu, sadržaj za svakoga i najukusnije specijalitete.

„Žila kucavica“

Neka prva postaja vašeg putovanja bude Rijeka, treći po veličini grad u Hrvatskoj udaljen samo dva sata od Zagreba.

U Rijeci svi putevi vode na Korzo, stoga neka vam ova gradska šetnica bude na popisu stvari koje morate obići. ‘‘Žila kucavica‘‘ grada nosi ime Ante Starčevića te je u blizini gotovo svih najvažnijih gradskih znamenitosti. Odvažite se na šetnju do Trga Riječke rezolucije, nemojte zaobići Koblerov trg s kojeg se ulazi u Stari grad, katedralu sv. Vida koji je zaštitnik Rijeke, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a neka se na popisu obavezno nađe i Kosi toranj.

image
Shutterstock

Rijeka nudi ponešto i za sve one koji žele slušati o ‘‘slatkoj‘‘ povijesti. Naime, nasuprot Željezničkom kolodvoru, u Krešimirovoj ulici, smjestio se “najslađi” dio Rijeke. Riječ je o palači šećera gdje je 1786. godine započela prerada šećera, a s vremenom je tvornica prerasla u koncern i zapošljavala 700 radnika. Nakon 40-ak godina rada šećerana odlazi u stečaj, njezina se imovina rasprodaje, a od 1851. palača kratko služi kao tvornica duhana. Danas ova građevina služi kao podsjetnik na prošlost, 2020. godine je obnovljena i ponovo otvorena te je nju smješten stalni postav Muzeja grada Rijeke.

No, ako ste mislili da je to sve od znamenitosti, onda se s Rijekom niste uspjeli u potpunosti upoznati. Prelaskom mosta dolazite do Trsata gdje se smjestio Svetište Majke Božje Trsatske. Veličanstvene zidine na zelenom obronku pružaju jedan od najljepših pogleda na kvarnerski zaljev. Taj je pogled nekoć bio zaštitnički pa se Trsatski kaštel spominje već 799., a još je od prapovijesti služio kao promatračnica.

image
Shutterstock

S koje god strane prilazili ovom veličanstveno gradu, u oči će vam upasti jedan prepoznatljiv detalj koji se nalazi na mnogim razglednicama i fotografijama grada. Radi se o dizalicama koje su postavljene još početkom prošlog stoljeća, a danas imaju simboličko značenje i predstavljaju Rijeku kao industrijski grad.

Odličnu vijest imamo i za sve avanturiste koji i početkom jeseni žele iskoristiti potencijal mora, vjetra i sunca. U Rijeci se smjestio poznati Jedriličarski klub 3. maj koji krajem rujna tradicionalno organizira Nautičku regatu na relaciji riječka luka – Bivio – riječka luka. Klub djeluje kao neprofitna udruga čija je misao vodilja baviti se svim aktivnostima vezanim uz jedrenje, od treninga i podučavanja jedriličarskih vještina pa sve do važnih natjecanja.

image
Ustupljena fotografija

S tradicijom dugom punih 75 godina, JK 3. maj etablirao se u razvoju mladih generacija jedriličara. Ovo je ujedno jedini jedriličarski klub u gradu Rijeci koji radi s djecom i ima školu jedrenja, kroz koju u ljetnim mjesecima obuči 30 djece od sedam do 14 godina. Također, mogu se pohvaliti s desetkom aktivnih natjecatelja u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

image
Ustupljena fotografija

Lanac marina ACI darovao je klubu jedrilicu klase Optimist

Novost vezana uz ovaj jedriličarski klub je ta da su odnedavno bogatiji za jedrilicu namijenjenu za treninge i natjecanja mlađih uzrasta. Nabavku jedrilicu klase Optimist za JK 3. maj sponzorirao je ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni nautički lider koji tradicionalno podržava domaće sportske klubove i udruge uz poseban naglasak na vodene sportove i discipline te razvoj mladeži.

- Zahvaljujemo ACI-ju na prepoznavanju jedrenja u gradu Rijeci. Iako je Rijeka grad na moru, zapravo to još uvijek nije u punom smislu i zato se radujemo i nadamo nastavku suradnje s ACI-jem, koji će novom ACI marinom Rijeka u potpunosti otvoriti grad moru te tako stvoriti simbiozu lokalne zajednice, mora i jedrenja. Stoga, u ime cijelog Kluba još jednom od srca zahvaljujem društvu ACI d.d. na prepoznavanju potreba Kluba i naših zajedničkih ciljeva- poručio je poručio je Vojko Gorše, predsjednik Jedriličarskog kluba 3. maj na svečanoj primopredaji.

ACI d.d. je u ožujku ove godine započeo sponzorsku suradnju s JK 3. maj, čime je nastavljena desetljećima duga tradicija brige za zajednicu, uz poseban naglasak na podršku cjelokupnom nautičkom sektoru Republike Hrvatske. Na tragu zajedničke misije i vodeći se zajedničkom krilaticom „Jedriti se mora“, nabavka jedrilice klase Optimist za mlađe uzraste zajednički je zalog za ispunjenje ovih obostranih ciljeva.

- Iznimno smo zahvalni na prilici da podržimo ovaj legendarni klub i jedan od sportskih simbola našeg grada upravo jedrilicom za treninge i natjecanja mlađih uzrasta te se veselimo budućim sportskim uspjesima do kojih će naši najmlađi sugrađani danas-sutra doći uz pomoć ovog plovila. Važno je naglasiti posebnost jedrenja kao sporta, koja leži prvenstveno u jedinstvenoj prilici za provođenje vremena na otvorenom i najzdravijem mogućem zraku, onom morskom, baveći se pritom dinamičnom tjelesnom aktivnošću koja je izuzetno kvalitetna za tjelesni razvoj i mentalno zdravlje – i to posebice kod mladeži - poručio je član Uprave ACI d.d., Josip Ostrogović koji je ovom prilikom u ime ACI-ja najmlađim članovima Kluba uručio i prigodne poklone.

U srcu Istre

Ako vas put navede malo više prema unutrašnjosti Istre, onda nemojte zaobići srednjovjekovni gradić, u čijoj se starogradskoj jezgri nalazi čak 26 zaštićenih spomenika kulture. Riječ je o Motovunu koji se nalazi na brežuljku iznad doline rijeke Mirne te je specifičan po svojoj impresivnoj arhitekturi, bogatoj kulturnoj baštini i prekrasnom krajoliku.

Slikoviti gradić oduševljava još dok mu se približavate iz daljine jer je okružen impozantnim zidinama koje pružaju spektakularne poglede na okolni krajolik, a dodatnu draž ovom mjestu daje gradski zvonik. Motovun je atraktivan zbog svog srednjovjekovnog ambijenta kojim odiše na svakom koraku, stoga nemojte propustiti šetnju ‘‘donjim trgom‘‘ do kojega ćete doći kroz glavna gradska vrata, a ako prođete kroz šarmantni nadsvođeni prolaz stići ćete i do ‘‘gornjeg trga‘‘. Posjetitelje ravnodušnim ne ostavljaju ni šarene fasade, vrata i prozori kuća.

image
Shutterstock

Svoju najveću popularnost gradić je pridobio zbog filmskog festivala koji već godinama na njegove ulice dovodi tisuće posjetitelja jer baš svi vole gledati nove filmove na otvorenom, pod zvijezdama.

Okolna priroda Motovuna nudi prekrasne pješačke i biciklističke staze koje omogućuju istraživanje istarskog krajolika, a kako je Istra poznata po tartufima, Motovunska šuma je najveće jedinstveno svjetsko stanište bijelog tartufa. Dobra stvar je što se baš svatko može okušati u lovu na tartufe u pratnji licenciranog vodiča i pasa tragača. Osim toga, svake se jeseni u okolicu održavaju Dani Zigante tartufa koji ove godine počinju 30. rujna i traju do 29. listopada.

Od 2012. godine Motovun ima paragliding uzletište u kojima tijekom cijene godine uživaju brojni posjetitelji. Oni koji su se okušali u ovoj adrenalinskoj aktivnosti tvrde da je Istra iz visina još čarobnija.

image
Shutterstock

Nakon raznih avantura savjetujemo da se uputite u neku od vinarija, kušajte istarsko vino i delicije jedinstvenog okusa.

Dragulj s juga

Za sve koji žele svoj odmor provesti na jugu Lijepe naše savjetujemo im da posjete Pelješac. Od razvijenog nautičkog i elitnog turizma preko morskih surferskih ili planinarskih avantura pa sve do prostranih vinograda i bogatih vinskih podruma – na njemu vam ništa neće nedostajati.

image
Shutterstock

Na krajnjem jugu otoka smjestio se Ston, koji je s Malim Stonom povezan najdužim očuvanim kamenim zidom u Europi – Stonskim zidinama. Gradska jezgra ukrašena je kamenim ulicama, kućama, crkvama i utvrdama koje su toliko fotogenične i posebne da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Odmah u blizini, u Malostonskom zaljevu uzgajaju se školjke koje se mogu kušati u brojnim restoranima i tradicionalnim konobama. Nemojte zaobići ni stonsku solanu koja proizvodi jednu od najkvalitetnijih soli u Hrvatskoj.

Najveće mjesto nalazi se, ipak, nešto sjevernije. Riječ je o Orebiću koji je poznat po najljepšim plažama, maslinicima i vinogradima u Hrvatskoj. Ondje svakako morate posjetiti Pomorski muzej i Muzej franjevačkog samostana koji skriva slikama pomoraca i njihovih obitelji. U sklopu samostana nalazi se i crkva i vidikovac Gospe od Anđela s kojeg se pruža najljepši pogled na grad.

image
Shutterstock

Na jugozapadu poluotoka smjestio se Viganj, mjesto s također dugom pomorskom tradicijom koje je danas najpoznatiji kao odredište za ljubitelje avantura. Smješten je u najužem dijelu pelješkog kanala, zbog čega vjetar neprestano puše pa je upravo zbog toga postao raj za jedrenje na dasci. Turističke ponude često uključuju tematske, surferske kampove i škole surfanja koje su predviđene za baš sve uzraste. U već spomenutom kanalu se desetljećima organiziraju međunarodna i svjetska natjecanja u windsurfingu.

Osim svega nabrojanog, ovaj je poluotok ‘‘dom‘‘ jedne od najpoznatijih hrvatskih sorti vina, plavca malog. Stoga nemojte propustiti spektakularne poglede na padine vinograda i vrijedne radnike u njima. Na Pelješcu se nalazi više desetaka vinarija koje su dobro poznate u enološkom svijetu, a većina njim ima svoje kušaonice čija su vrata otvorena za sve.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s ACI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:14