Ponešto za svakoga

Jesenska jutra savršena su za vanjske aktivnosti! Donosimo listu koja vas neće razočarati

 Ranko Šuvar/Cropix
Jesenski dani imaju optimalnu vlažnost zraka koja olakšava vježbanje; nije previše suh kao u ljetnim mjesecima, ali niti pretjerano vlažan kakav često bude zimi

Ljeti zbog previsokih, a zimi zbog preniskih temperatura. Uvijek pronađemo izgovor zašto baš sada nije idealno vrijeme da počnemo vježbati. No, ljeto je iza nas, a zima još nije počela tako da je ovaj period u godini idealan da se bacite na posao. Jesenske, svježe jutarnje te dnevne ugodne temperature savršene su za rekreaciju i brigu o zdravlju boravkom u prirodi.

Osim zbog ugodnih temperatura, jesen je stvorena za fizičke aktivnosti na otvorenom jer je priroda upravo tada najčarobnija, a krajolici koji ostavljaju bez daha pružaju nam još veću motivaciju za boravak na otvorenom. Ako je vaše posebno mjesto u prirodi inače turistička atrakcija, ujesen nećete imati problem s gužvama.

S obzirom na to da je sunce manjeg intenziteta, smanjuje se i rizik od opeklina i drugih štetnih učinaka izlaganja tijekom sportskih aktivnosti na otvorenom. Jesenski dani imaju optimalnu vlažnost zraka koja olakšava vježbanje; nije previše suh kao u ljetnim mjesecima, ali ni pretjerano vlažan kakav često bude zimi.

Zbog svega nabrojanog, ali i mnogih drugih razloga, jesen je idealna za široku paletu sportskih aktivnosti. Od trčanja, bicikliranja i planinarenja, preko vožnje kajakom, veslanja, jedrenja i plivanja pa sve do nogometa, košarke i tenisa.

Plivanje

Iako nam podsvijest govori da je najbolje vrijeme za plivanje ljeto, varamo se. Snižavanjem temperature zraka opada i opasnost od sunčeva UV zračenja, stoga plivati možete u svako doba dana. Temperatura mora je i dalje ugodna, a za krvožilni sustav je bolje da je ona što hladnija.

image
Shutterstock

Osim toga, plivanje je izrazito korisno za organizam jer poboljšava cirkulaciju te jača sve skupine mišića.

image

Revijalna utrka ACI CRO CUP RACE-a

Mislav Polonio

No, jeste li znali da postoje mjesta u Hrvatskoj gdje možete trčati, planinariti i plivati? Ona su se smjestila u podnožju Učke i nedavno je u jednom od njih održana utrka daljinskog plivanja, u sklopu ACI CRO CUP RACE-a. Utrka se odvijala na trasi dugoj 750 metara na lokaciji između Ičića i Ike, a sudjelovalo je 40 mladih plivača.

image

Predsjednik Hrvatskog saveza daljinskog plivanja Dražen Adžić i Josip Ostrogović, član uprave ACI-ja za investicije, marketing i maloprodaju

Mislav Polonio

Okupljanje je bilo u ACI marini Opatija, a revijalna utrka bila je povodom održavanja 40 godina postojanja najvećeg lanca marina na Mediteranu. Kao regionalni nautički lider, a samim time i jedan od najvećih domaćih zagovaratelja te pokrovitelja sporta, posebice sportova vezanih uz vodu i more, ACI je ovom utrkom pokazao da neće prestati doprinositi lokalnoj zajednici. Na tragu zajedničke misije, ACI je sponzorirao utrku u sklopu hrvatskog kupa daljinskog plivanja, a koji se održao u periodu od 15. lipnja do 15. rujna 2023. godine.

Završnica kupa

Posljednja se utrka održala u Omišu i spada u dio manifestacije u sklopu proslave velike 40. obljetnice djelovanja ACI marine. Kao regionalni nautički lider, a samim time i jedan od najvećih domaćih zagovaratelja te pokrovitelja sporta, ACI je ovom utrkom nastavio dugu tradiciju aktivnog doprinosa lokalnoj zajednici, promičući aktivan način života te rad lokalnih sportskih klubova i udruga.

- ACI d.d., kao najveći lanac marina na Mediteranu ove godine slavi veliku 40. obljetnicu, koja je ujedno i povod naše današnje revijalne utrke pod nazivom „ACI 40“. Kao tvrtka i kolektiv koji je među najistaknutijim domaćim zagovornicima i pokroviteljima sporta, a posebice sportova vezanih uz more, ove smo godine imali veliku čast i zadovoljstvo podržati Hrvatski savez daljinskog plivanja pokroviteljstvom natjecanja koje je, na naš veliki ponos, imenovano ACI CRO CUP-om. Koliko cijenimo i prepoznajemo ovaj prekrasan sport, prvenstveno zbog njegovih dobrobiti za kvalitetan tjelesni i društveni razvoj djece i mladih, najbolje govori činjenica da smo povodom jubilarne 40. obljetnice odlučili podržati upravo utrku u daljinskom plivanju – i to za mlađe naraštaje, koji su naša budućnost i koji su nit vodilja svih naših profesionalnih i društvenih djelovanja – zaključio je Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d..

Jedrenje

Na svom aktivnom odmoru možete istražiti i gradove na obali, njihovu kulturnu baštinu i posebnosti te uživati u gastronomskoj ponudi, a jedrenje je idealno za sve nabrojano. Sezona jedrenja u Hrvatskoj traje od svibnja do listopada, a najbolje je ići početkom ili krajem sezone jer tada nema velikih gužvi.

Već smo spomenuli da se u Ičićima smjestila jedna od ACI marina, a upravo je ona, kao i sve ostale ACI-jeve cjelogodišnje marine, nagrađena prestižnom nagradom Plava zastava. Ako ne posjedujete jedrilicu ondje je možete iznajmiti. Osim toga, ondje možete dobiti i sve korisne informacije u vezi jedrenja, a u nekim se marinama održavaju i razni tečajevi i natjecanja jedrenja.

Ičići se nalaze pet kilometara od poznate turističke destinacije Opatije i 15 kilometara od tranzitne luke Rijeka. Zbog svog položaja ovaj gradić se vrlo brzo razvio u pravu turističku destinaciju s bogatom ponudom, u kojem zbog vegetacije i klime turistička sezona traje čitavu godinu.

image

ACI marina Opatija u Ičićima

Davor Žunić/Petar Fabijan

A Istra će vas tijekom jedrenja svojom ponudom očarati, bilo da je riječ o znamenitostima u gradovima i na otocima, prirodnim bogatstvima i čistom moru ili, pak, gastronomskoj ponudi. Najatraktivnija nautička područja i najpoznatije destinacije za jedrenje na ovom području su Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Opatija, Nacionalni park Brijuni te otoci Krk, Cres, Lošinj, Rab i Pag.

Prilikom pakiranja za jedrenje trebate voditi računa o ograničenosti prostorom, stoga ponesite samo ono što vam je nužno za bezbrižni odmor. Budući da je i dalje sunčano i toplo trebat će vam ljetna odjeća, no i pokoji jesenski komad za rana jutra i kasne večeri. Ne zaboravite kozmetiku i lijekove, a što se hrane tiče, zalihe ćete obnavljati kada se usidrite.

Trčanje

Za sve koji će jesen provesti na kopnu savjetujemo da počnete malim, ali brzim koracima, stoga krenite trčati.

Trčanje ne zahtijeva posebnu vještinu, skupu opremu ili lokaciju, a možete trčati samostalno ili u društvu dragih vam osoba. Najvažnije je osigurati udobne tenisice, majicu koja nije pamučna zbog znojenja i trenirku ili tajice. Idealno je trčati rano ujutro jer su jesenska jutra najpovoljnija za one koji ne vole pretjerano znojenje.

image
Shutterstock

Odlaskom u prirodu i kretanjem na svježem zraku osjećat ćemo se bolje i možemo smanjiti razinu stresa, a postavljanjem ciljeva i dostizanjem istih osjećamo se ispunjeno i motivirano za izazove koji se nalaze pred nama, a samim time radimo i na svome samopouzdanju.

Ako vam je do sada ujutro trebao hladni tuš ili kava za razbuđivanje, neka novi alat za skupljanje cjelodnevne snage postane trčanje. Povišenje tjelesne temperature tijelu predstavlja znak za buđenje pa mu trening, posebice jutarnji, signalizira upravo to. O tome govori i britanska studija iz 2020. koja je dokazala da samo 20 minuta kretanja na svježem zraku može poboljšati pamćenje i koncentraciju, a stanje maksimalne budnosti trajat će između 30 i 90 minuta nakon aktivnosti.

Planinarenje

Početak jeseni koji nema previše oborina dozvolit će vam da isplanirate izlet svakog vikenda, a planinarenje je još jedna od aktivnosti koja vam može obogatiti život. Istraživanja popularnosti planinarenja u Europi pokazuju da je zastupljenost muškaraca i žena na planinama uravnotežena te da je najveća dobna skupina onih koji vole ovakve izazove bila u rasponu od 25 do 54 godine. Većina planinara, njih 59 posto je iz grada, a glavni razlog za odlazak na planinarenje je bijeg od svakodnevnih briga i obaveza, stoga ako trebate takav bijeg ovo je savršeni izgovor za njega.

image
Shutterstock

Međutim, za planinarenje će vam trebati oprema. Planinarske cipele ili gojzerice su nešto u što biste najprije trebali uložiti. Njihova posebnost je u đonu koji ima ripne što omogućuje bolje prianjanje na bilo kojem terenu te se ne kližu na nizbrdicama.

Što se odjeće tiče, slojevi su najvažniji. Obično se na planinarenje kreće ujutro kad su temperature niže, zbog čega će dobro doći komad duge odjeće ispod koje je kratka, u slučaju sunčanog vremena.

Dovoljna količina vode, nekoliko konzervi hrane, voće i proteinska pločica su nešto bez čega tijelo neće moći izdržati napore koje pred njega stavlja planina. Pomoć pri usponu bit će i štapovi, steznjaci za zglobove, a u slučaju sumraka potrebne su i naglavne svjetiljke. Važno je uvijek imati uz sebe i kutiju prve pomoći.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s ACI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:22