RADIO AKTIV

Domaći bend snimio spot s umirovljenicima, frontmen: ‘Stalno ih svi zovu, sad su glavna atrakcija!‘

‘Bila je sudbina da sam baš u tom trenutku prolazio tamo... Ništa nije slučajno!‘, kaže Branimir Čubrilo iz benda Radio Aktiv

Radio Aktiv i Gina Damjanović

 Top Radio/

Da nije bilo Ramonesa, ne bi bilo ni njih! Kako kaže frontmen benda Radio Aktiv, Branimir Čubrilo „oni su bili okidač da krenemo, da se okušamo.“ Autorski rock ska reggae bend Radio Aktiv postoji već 15 godina, iza sebe imaju tri albuma, a četvrti je u pripremi. U TOP MUSIC DESK TOP RADIJA došli su svi članovi, unijeli more pozitivne energije, odsvirali odličnu glazbu, a frontmen i glazbenik Branimir je voditeljici Gini Damjanović otkrio pregršt zanimljivosti iz povijesti ovog glazbenog sastava.

Radio Aktivu su legendarni Ramonesi bili velika inspiracija da počnu svirati. Čak su osnovali i Ramones Real Tribute Band.

Korado, koji je zapravo osnovao Radio Aktiv i koji je bio u prvoj postavi benda, i ja smo se upoznali svirajući Ramonese. Cijela inicijalna ekipa se oko toga skupila prije 100 godina i oni su nam bili inspiracija, dobiješ volju čim ih vidiš kako sviraju, odmah dobiješ ideju, ‘e pa mogao bih i ja ovako‘. Oni su bili zapravo okidač da krenemo, da se okušamo...“, otkrio je Branimir.

Radio Aktiv postoji 15 godina, spojili su se na punk svirci nakon čega su krenuli nastupati po festivalima demo bendova. Tada su osvojili i nekoliko nagrada.

„Najtočnije je da smo mi iz te punk varijante krenuli raditi bend koji bi bio nama ‘ono‘... napisao sam neku pjesmu, vjerojatno ‘Isto sunce‘ ili ‘Stvarnost između reklama‘ oko 2009. godine dok nije ni postojao Radio Aktiv. Korado, koji je zapravo bio generator toga da se to realizira, Tafra, koji je bio u bendu gitarist te dugogodišnji kolega sa scene i blizak prijatelj i ja smo pokušali napraviti bend u Zagrebu koji bi svirao reggae, ska... Međutim, nije tu bilo ljudi za to. I onda je Korado otišao na more preko ljeta, a on je iz Pule, i u Puli je napravio točno takav bend kakav smo htjeli napraviti u Zagrebu. Tako je Radio Aktiv zapravo krenuo u Puli... Prvo sam bio samo ja među Puležanima, pa smo onda bili Tafra i ja, zatim Tafra, Kiki i ja, pa Tafra, Kiki, Borna i ja... Sada je ekipa iz Zagreba i to već sedam, osam godina.“

Iza sebe ovaj glazbeni sastav ima tri albuma dok je četvrti u pripremi. Branimir piše tekstove i glazbu. Otkrio je koja mu je omiljena pjesma s dosadašnjih albuma i zašto.

„Pa nemam jednu omiljenu pjesmu, ali ima možda par za koje mi je drago da sam ih napisao...za koje bih mislio da nisam napisao tu pjesmu, to bi mi bilo baš šteta... Kada sviramo pjesmu ‘Zašto ne pokažemo djeci?‘, svaki put ju doživim na neki drugi način, mislim si ‘ovo je naša pjesma, ajde baš super‘. To mi je možda jedna od najdražih... A opet, s druge strane, sada je najfriškija i priča je oko toga interesantna - ‘Ne brini‘, naš novi singl. Teško mi je bilo napisati tu pjesmu jer zvuči zabavno, plesno i veselo što i je, ali je u biti meni jako duboka tema, totalno direktna i kada razmišljam ‘što kada ću ja biti ćelav i sijed, možda nečiji djed‘... to mi je možda intimno najdelikatnija stvar do sada bila...“, otkriva.

Pjesma „Ne brini“ izazvala je odlične reakcije kod publike.

„Nama je to zaista lijepo. Lijepo je kada neka pjesma doživi uspjeh, a da nije rađena kalkulantski...“

Spot za pjesmu „Ne brini“ snimili su u Podružnici umirovljenika Zapruđe.

„Sasvim slučajno je došlo do te suradnje, zapravo imali smo ideju snimiti spot za tu pjesmu... Pjesmu ste čuli, kužite o čemu se radi i kakav je ‘vibe‘. Jedan dan sam šetao po Zapruđu i čuo neku mjuzu. Vidio sam da je u pitanju neki tulum, provirio sam kroz vrata prostorija Mjesnog odbora i vidio unutra penzionere kako luduju. I kada sam to vidio, rekao sam ‘daj nemoj me zezati! Evo ti odmah ideja za spot!‘ Bila je sudbina da sam baš u tom trenutku šetao tamo... Ništa nije slučajno.“

Upravo taj prizor i ideja koju je dobio, Branimira je oduševila, što ga je potaknulo da kontaktira gospođu Višnju iz Podružnice umirovljenika Zapruđe te su dogovorili snimanje spota s umirovljenicima koji su oduševljeni rezultatom.

„Nedavno sam se sreo s njima, nailazimo jedni na druge i čak je to bilo dosta medijski popraćeno, valjda je ljudima fora. I samo javljaju da ih svi stalno zovu, pa je to postala glavna atrakcija i to mi je baš simpa. Drago mi je da je priča za ovu pjesmu ispala ‘feel good‘ priča, da ima neku dodanu vrijednost.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:38