LUDI FINIŠ

Drama se sad pretvara u triler: Jedan scenarij bi čak i za Dinamovu ‘mačku s devet života‘ bio nepopravljiv

Šest kola prije kraja, Rijeka ima dva boda prednosti nad Dinamom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. travanj 2024. 16:27

To što je Real Madrid za europski nogomet, za hrvatski je Dinamo Zagreb. Napeta završnica u kojoj treba osvojiti prvenstvo u mnogim ga je prilikama hranila i jačala, osjećao se kao svoj na svome, iako je bilo i muka i smjena trenera. Rijeka nikad nije izašla kao prvak u tako tijesnoj borbi kakva bi se sad mogla dogoditi i zato bi titula prvaka kluba s Rujevica bila pothvat kojim bi ispisao povijest.

Utakmica sezone

Prije sedam godina Bijeli s Kvarnera slavili su krunu, ali tada su šest kola do kraja imali osam bodova prednosti, ovog trenutka su na plus dva. Iako oni i Dinamo imaju slične protivnike, a međusoban susret igra se u Rijeci, ipak je raspored Modrih nešto povoljniji i tu su favoriti za naslov prvaka. Nikako ne apsolutni, Rijeka ima šanse, no Dinamove su izglednije. Danas to djeluje tako, već sljedeće kolo može utjecati na ponešto drugačije vidike ako branitelj naslova ne dobije Lokomotivu u Kranjčevićevoj ulici.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dinamov je itinerar za nekoliko postotaka bolji zato što s Osijekom igra kod kuće, a ne u Opus Areni. Koliko god momčad trenera Zorana Zekića znala biti neuvjerljiva doma te osvojiti bodove vani, kad se igra pod imperativom pobjede takvog je suparnika uvijek ugodnije dočekati nego ići u njegovu kuću. Drugi je razlog što Modri imaju malo “ljepši” program nakon međusobne utakmice na Rujevici 5. svibnja - Osijek doma, Slaven Belupo vani i Rudeš doma, dok je Rijekin - Varaždin u gostima, Osijek u gostima i Slaven Belupo kod kuće.

Prvak će se kovati u tri koraka - do izravnog sraza koji bi po sadašnjem stanju mogao biti utakmica sezone, na derbiju i nakon njega, iako je svaka utakmica zamka, a ni Dinamo, ni Rijeka ne emitiraju uvjerljivost s kojom bi se očekivalo da će mljeti. U prvoj fazi “škare i platno” drži Lokomotiva. Kako je zamijenila domaćinstva s Dinamom, prvo će ugostiti Modre, a kolo nakon toga Riječane. U tjedan dana na teškom terenu u Kranjčevićevoj ulici past će značajni odgovori i prije nego što Dinamo dođe u Primorje. Osim toga, Rijeka igra s Goricom doma, a Dinamo s Varaždinom u baroknom gradu. Modri će imati golemu podršku u ulici pjesnika, plavit će se sve tribine i to će biti veći pritisak za Lokose, nego u bilo kojoj drugoj utakmici, a što Rijeka, bez obzira na dolazak njezinih navijača, ne može na takav način napraviti. Jasno je kako će dinamovci učiniti sve da ne profućkaju titulu u vlastitom gradu, pa ako ih Silvijo Čabraja i njegovi dečki u takvom okruženju uspiju zaustaviti, zaslužit će naklon do poda. Lokomotiva i Osijek bore se za Konferencijsku ligu, što dodaje dozu papra cijeloj priči. Za Rijeku su, pak, upravo gostovanja kod Lokomotive i Osijeka na papiru najopasnije potencijalne mine.

Kup kao utješna nagrada

Sačuvaju li dva boda viška, Riječanima bi u derbiju i neodlučen ishod koliko-toliko odgovarao jer u tom slučaju samo bi oni imali sudbinu u svojim rukama. U tekućoj sezoni protiv Dinama bili su loši. Pogotovo u dvije zagrebačke utakmice, iako su drugu izgubili iz kaznenog udarca na samom kraju. Na njihovom stadionu završilo je 2:2, pritom su Zagrepčani dvaput vodili. Nisu djelovali kao ravnopravan suparnika za prvaka, nego poput autsajdera s kompleksima. Hoće li si to izbiti iz glave?

U Rijeci maštaju u scenariju da matiraju Modre i te večeri odu na plus pet. Čak i za “mačka s devet života”, kakav je Sergej Jakirović, to bi bila gotovo izgubljena pozicija. U posljednja tri kola momčad Željka Sopića ne bi se morala znojiti i grčiti, dovoljno bi joj bilo da odigra dva remija s Varaždinom i Osijekom te doma svlada Farmaceute za drugi naslov prvaka u povijesti. Ne bude li tako, Dinamo bi se mogao osladiti. Nakon toga dolazi finale Kupa kao utješna nagrada...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Hoće li odluka pasti u zadnjem kolu? Rijeka je 2017. sve riješila rundu prije kraja pobjedom nad Cibalijom 4:0. Iako je mnoga prvenstva završila kao druga, samo jednom je između nje i Modrih odluka o prvaku pala u završnih devedeset minuta i to 1999. godine. Tada je Dinamo doma bio bolji od Varaždina i zalijevao se šampanjcem pred dvije tisuće ljudi, a puna Kantrida plakala je nakon 1:1 Rijeke i Osijeka. Bijelo-plavi s Drave uzeli su tim rezultatom titulu Riječanima, hoće li i sad biti klub čije će utakmice prelomiti prvenstvo?

MEĐUSOBNO U SEZONI

27/08/23.

Dinamo - Rijeka 2:1

12/11/23.

Rijeka - Dinamo 2:2

25/02/24.

Dinamo - Rijeka 1:0

Željko Sopić i Sergej Jakirović imaju golem posao, igrači još veći. Odlučivat će glave, ali i igra. Zanimljivo će biti vidjeti koliko je doista Rijeka lišena pritiska jer sama šansa stvara tenzije, ako ih iz kluba i ne podižu, a kako će na Dinamo utjecati imperativ koji je postavljen pred igrače. Nekad se možeš iščupati i kad ne nudiš nogomet za prvaka, no pitanje je koliko dugo to može ići. Tko će na travnjaku pokazati više?

RIJEKA

PLUS

1) DVA BODA VIŠE

Imaju dva boda više od Dinama, što je ovog trenutka malo, ali se na kraju može pokazati i presudnim u borbi za naslov prvaka. Za to je nužno da nastave s pobjedama, prvo protiv Gorica ove nedjelje.

2) DERBI KOD KUĆE

Rijeka se nije pokazala u pravom svjetlu na dva gostovanja ove sezone u Maksimiru, djelovala je bojažljivo, nije ušla u te oglede kao ravnopravan suparnik nego kao autsajder, ali derbi 5. svibnja igra doma.

3) MANJI PRITISAK

Riječani su često spominjali da nemaju imperativ osvajanja naslov prvaka, pa samim time ni pritisak, međutim, kad si prvi na tablici i u šansi, jedna vrsta pritiska dolazi sama od sebe. Opet, Dinamo je pod većim opterećenjem

---

MINUS

1) MANJAK ISKUSTVA

Za Rijeku bi naslov prvaka u ovakvom finišu bilo novo iskustvo jer kad je osvojila titulu 2017. godine ušla je bitno komotnija u završnicu s osam bodova prednosti pred Dinamom, šest kola prije kraja.

2) MALO TEŽI RASPORED

Rijekin raspored je ipak nešto teži jer na gostovanju kod Lokomotive neće imati tako domaćinski teren kao Dinamo, a s Osijekom igra u Opus Areni, dok ga Dinamo dočekuje. Osim toga, Modri imaju i Rudeš kao najslabiju ekipu.

3) PITANJE FORME

To je samo uvjetno minus jer nismo vidjeli osobitu formu Rijeke u posljednjim susretima, ali teško je reći što će ponuditi u sljedećima, možda se pokaže u boljem izdanju što bi svakako za nju bilo jako dobro.

DINAMO

PLUS

1) NAVIKAO OSVAJATI NASLOVE

Dinamo je navikao osvajati naslove, njegovim igračima to je normalno, i onima koji su već bili najbolji u državi, i onima koji to tek žele postati jer znaju da igraju u takvom klubu koji je godinama prvak.

2) PODIGAO FORMU

Iako Dinamo niti sada nije uvjerljiv kako bi vjerojatno mogao biti, podigao je formu tijekom proljeća, u tome je najveća iznimka gostovanje kod PAOK-a u Konferencijskoj ligi. S manje utakmica ima i više svježine.

3) IMA I DALJE NAJBOLJU MOMČAD

Rijeka ima jaku ekipu za hrvatske prilike, no Dinamo i dalje ima najkvalitetniju momčad, i što se tiče prve postave, igrača poput Petkovića i Baturine, ali i širine kadra na koji se može osloniti.

MINUS

1) MORA SVE DOBIVATI

Kako je u zaostatku dva boda, Dinamo zna da načelno mora sve dobivati ne bi li bio prvak. Pomogao bi mu koji kiks Rijeke, ako se ne dogodi titulu može uzeti samo tako da osvoji do kraja 18 bodova.

2) DERBI U RIJECI

Na Maksimiru je ove sezone dobio Rijeku u obje utakmice, na Rujevici je bilo 2:2, ipak nije svejedno gdje se igra te je mala prednost Riječana što derbi imaju na domaćem terenu. Koliko je god Dinamo na njemu znao slaviti...

3) IMPERATIV

Dinamo ima imperativ, pred trenera Sergeja Jakirovića i igrače postavljen je zadatak da budu prvaci i pokušaju izboriti Ligu prvaka. Koliko god imaju iskustva, to je teret za koji će se vidjeti kako će ga do kraja nositi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 16:31