FRANKO COLORI Cropix
LUDA ZAVRŠNICA

Utakmica svih utakmica na Rujevici, Dinamo bi pobjedom riješio prvenstvo, a evo što za naslov treba Rijeci

Zagrebačka momčad dolazi na Kvarner s bodom prednosti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. svibanj 2024. 07:06

Večeras od 19.30 na rasporedu je veliki derbi na Rujevici, okršaj koji će usmjeriti utrku za naslov prvaka, dvoboj između Rijeke i Dinama. Gosti iz Zagreba na Rujevicu dolaze s bodom prednosti (72:71), bolji međusobni omjer već u srazu s današnjim protivnikom već imaju, dakle momčadi Željka Sopića danas igra samo pobjeda i ništa drugo.

Dinamo, koji je s druge strane očekivao da će u današnjoj utakmici morati juriti pobjedu, našao se u neočekivanoj situaciji; za Modre je remi velik kao pobjeda.

Što ako pobijedi Rijeka?

Rijeci je nužna pobjeda kako bi se vratila na prvo mjesto, ali i kako bi sama držala sudbinu u rukama. Nakon poraza od Lokomotive izgubila je vrh i pala jedan bod ispod Dinama (72:71). Ako slavi imat će dva boda više od Modrih, no ostat će činjenica da je lošija u međusobnom susretima koji odlučuju na kraju sezone budu li ekipe na istom broju bodova. To znači da će za naslov prvaka morati pobijediti sve tri utakmice koje ostaju - Varaždin, Osijek, Slaven Belupo. Jedino u slučaju da Dinamo prospe koji bod ne bi imala takvu obvezu. Praktično Rijeka danas zna da nema prostora za kalkulacije i da mora dobiti sve četiri utakmice ne bi ili osvojila pehar. Dinamu bi u tom slučaju ostalo čekati njezin kiks.

Što ako završi neodlučeno?

Dinamo ima bod više te u slučaju neodlučenog rezultata zadržava sve pod kontrolom. Modrima je remi dovoljan jer imaju i povoljniji raspored, ali jasno da ne bi imali pravo na pogrešan korak. Čekaju Osijek, idu Slavenu Belupu i stiže im Rudeš. Rijeka ne bi mogla drugo nego pobjeđivati i nadati se da će Dinamo posrnuti. Dovoljno bi bilo da odigra jedan remi, a Rijeka sve dobije pa da ga pretekne. Opet, ako Modri izađu s Rujevice kao vodeći na ljestvici šanse će biti goleme na njihovoj strani. Osim toga to bi značilo da ih Rijeka niti jednom ove sezone nije pobijedila što bi im i psihološki bila prednost i dalo legitimitet da očekuju titulu. Neodlučen rezultat u derbiju definitivno ne bi išao u koristi riječkoj momčadi.

Što ako pobijedi Dinamo?

Dinamo ima bod prednosti pred Rijekom te bi u slučaju pobjede praktično riješio prvenstvo. Otišao bi na četiri boda viška, a bolji je i u međusobnim susretima. To bi značilo da bi Dinamo do kraja prvenstva imao pravo na dva neodlučena ishoda i trebala bi mu jedna pobjeda, dakle samo pet bodova za potvrdu naslova prvaka. Smio bi i izgubiti jednu utakmicu, ako bi ostale dvije pobijedio. Kad se zna da mu u zadnjem kolu na Maksimir stiže Rudeš, za taj dan mogla bi se pripremati proslava. Rijeci bi ostalo da dobiva, ako bi mogla, te da se nada čudu. No čuda su rijetka pa je opravdano reći da bi pobjeda gostiju odlučila HNL. Osim ako se doista ovaj put ne bi dogodilo čudo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 07:06