PRVI TAKAV SLUČAJ

Sud odlučio: Prava majmunice Estrelite bila su dva puta povrijeđena i bila je nezakonito pritvorena

Presuda je značajna jer se ubuduće isti pristup može primijeniti i u drugim slučajevima koji uključuju divlje životinje

Vunasti majmun

 -/Ardea/Profimedia

Ustavni sud Ekvadora prvi je put priznao zakonska prava neljudskih životinja. Sve je počelo s Estrellitom, vunastim majmunom. Uzeta je iz divljine kao beba, no onda joj se posrećilo: punih 18 godina života provela je kao kućni ljubimac s knjižničarkom Anom Beatriz Burbano Proaño. Ona je o svojoj ljubimici dobro brinula.

No, vlasti su zaplijenile Estrellitu 2019. godine. Odvedena je u zoološki vrt San Martín de Baños, gdje je umrla u roku od mjesec dana. Za nju je napuštanje doma bilo previše šokantno, kao i odvajanje od žene koju je smatrala svojom obitelji. Inače, oduzeta je jer je u Ekvadoru ilegalno držati divlje životinje kao kućne ljubimce.

U pokušaju da vrati Estrellitu, a ne shvaćajući da je životinja već umrla, Proaño je podnijela tužbu habeas corpus, koja je pred sud došla prošle godine. Ovo je pravni zahtjev koji služi za osporavanje nezakonitog pritvora.

U Estrellitinom slučaju, sud je prvi put presudio da se prava prirode mogu proširiti na pojedine divlje životinje, da divlje životinje imaju prava, te da su Estrellitina prava povrijeđena - i kada je ulovljena iz divljine i kada je prisilno preseljena u zoološki vrt.

Presuda je značajna jer se ubuduće isti pristup može primijeniti i u drugim slučajevima koji uključuju divlje životinje. Odvjetnik za zaštitu okoliša Hugo Echeverría tim povodom je izjavio da ta presuda podiže prava životinja na razinu ustava, najvišeg zakona Ekvadora.

Za Estrelitu je prekasno, no ova presuda može spriječiti da se ovakve stvari ponove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:21