PRVE PUKOTINE?

Najpopularniji SDP-ovac: ‘Očekivao sam više! Ja novi šef stranke? Polako se Božja kola voze...‘

Ocijenio je kako bi pregovori oko sastavljanja nove vlade mogli potrajati tjednima

Sinisa Hajdaš Dončić

 Boris Kovacev/Cropix

Predsjednik zagorskog SDP-a i nositelj liste SDP-a i partnera za III. izbornu jedinicu, Siniša Hajdaš Dončić izrazio je u petak nezadovoljstvo ukupnim rezultatom te stranke na nedavno održanim izborima za Hrvatski sabor.

Na konferenciji za novinare Hajdaš Dončić je naglasio kako je očekivao puno više mandata pa unatoč vlastitom uspjehu, osvajanju više od 21.000 preferencijalnih glasova, ne može biti zadovoljan što je koalicija Rijeke pravde osvojila 42 mandata.

Na pitanje treba li stoga vodstvo stranke snositi odgovornost, odgovorio je da postoje unutarstranački izbori u SDP-u.

„To se ne radi sada jer imamo dva ciklusa ispred sebe, prvi ciklus su pregovori oko formiranja nove vlade, a drugi ciklus su 9. lipnja izbori za Europski parlament. Nakon toga imamo najnormalnije unutarstranačke izbore, ja tu ne vidim nikakav problem. Uopće nema nikakvih razloga za paniku, sve je jasno iskomunicirano”, rekao je Hajdaš Dončić.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o tome da se kandidira za predsjednika stranke odgovorio je - "polako se Božja kola voze" dodavši kako SDP sada očekuju naporni, mukotrpni razgovori oko pokušaja formiranja vlade.

„Vidjet ćemo kud će ta rijeka ići, ali važno je naglasiti da je većina političkih stranaka, njih dvije trećine, bila u nekoj formi antikorupcije i kontra HDZ-a. Vidjet ćemo kako će te stranke, nakon što su decidirano u predizbornoj kampanji govorile da ne žele ići s HDZ-om, postupati, nastupati i pregovarati idućih tjedana”, rekao je Hajdaš Dončić.

image

Pressica na Iblerovom trgu nakon objave izbornih rezultata (Peđa Grbin, Ivica Puljak, Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković, Siniša Hajdaš Dončić)

Boris Kovacev/Cropix

Na pitanje tko je mandatar SDP-a i njihovih partnera odgovorio je kako je to predsjednik Republike Zoran Milanović, a pregovore oko sastavljanja Vlade, prije svega s bliskim političkim strankama ljevice i lijevog centra, vodi predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

”On nas nakon toga na Predsjedništvu izvještava o pregovorima, a nakon toga i s kontaktima koje je ostvario s drugim političkim subjektima. Milanović će se držati po strani do trenutka kada skupimo dovoljan broj potpisa da možemo formirati vladu sukladno Ustavu i ustavnim ovlastima”, objasnio je Hajdaš Dončić.

Ocijenio je kako bi pregovori oko sastavljanja nove vlade mogli potrajati tjednima, osim "ako se nešto epohalno ne dogodi preko noći".

„Nije to ništa neuobičajeno, imate razvijene europske države, tipa Belgija, gdje vam pregovori traju po 400 ili 500 dana. Društvo će funkcionirati, neće se ništa dogoditi. Nemojte nasjedati na Plenkovićeve spinove iz Bruxellesa, društvo normalno funkcionira”, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:45