RADIMIR ČAČIĆ

‘Sada postoji samo jedno rješenje cijele ove priče! Sasvim sam siguran da Milanoviću to nije problem...‘

‘Domovinski pokret? Žele li zaista ostvariti svoju osnovnu poruku, zaustaviti HDZ i spriječiti da i dalje imamo nesposobnu i koruptivnu Vladu, rješenje se zna‘
 Damjan Tadic/Cropix

Da se pita Radimira Čačića, svi pregovori i užarene telefonske linije u pokušaju da se osigura 76 mandata potrebnih za sastavljanje nove Hrvatske vlade, odmah bi prestali. Po njegovom ih nije ni trebalo biti, ako se zna cilj.

- Jedino stvarno rješenje je, što ne bi bilo prvi put u europskoj praksi, formiranje tehničke vlade koju trebaju podržati svi koji pokušavaju zaustaviti ovaj karcinom HDZ-a. Odmah maknuti Turudića, promijeniti AP, počistiti neke institucije i nakon godinu dana izaći na nove izbore, gdje ćemo onda, nadam se, prepoznati potrebu da jasne političke opcije izađu zajedno. Tko će ju formirati, sasvim je svejedno – decidiran je Čačić.

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara, čija je stranka Reformisti na izborima koalirala s Rijekom pravde, nije uspio izboriti saborski mandat, ali nije, kaže, razočaran. Osobno je u saborskim klupama proveo osam ciklusa, a zadnji je put osvojeni mandat prepustio suradnici Nataliji Martinčević. O izborima kaže:

- Da su predstavnici političke volje birača, a to su stranke, izašli u skladu s tom voljom, odnosno da su centar i lijevi centar izašli zajedno, dobili bi 68 mandata, može govoriti tko što želi, ali brojevi su egzaktni, dok bi HDZ imao 56. Ostatak bi, jasno, pripao Domovinskom pokretu. To je jednostavno jasna slika. Pojedinačno netko može biti više, drugi manje zadovoljan, ali u suštini se nije postupilo na način da se prezentira stvarna volja birača. Ako nikad nije bilo, sad je to potpuno jasno – kaže.

Radimir Čačić direktno je iz izborne utrke izbacio varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, koji se zbog zajedničkog izlaska Reformista i SDP-a u koaliciji Rijeke pravde, odlučio sasvim povući iz natjecanja za saborski mandat. Bosilj je neprikosnoveno dobio lokalne izbore, pa vjeruje da je njegova stranka pretpostavila Čačića vlastitom izbornom rezultatu. Nakon izbora je otvoreno rekao da je došlo vrijeme za promjene u stranačkom vrhu. Dosad se Čačić nije osvrtao na njegove izjave, ali za Jutarnji kaže:

- Činjenice ga demantiraju, štoviše, Rijeke pravde su bile u opasnosti u III. Izbornoj jedinici izgubiti i šesti mandat i to samo za 400 glasova na račun Domovinskog pokreta. Drugim riječima, bez nas, samo ja sam donio 5000 glasova i gospođa Martinčević 800, dakle ukupno 5800 glasova, to bi se i dogodilo. Da su SDP i Bosilj prepoznali stvarni cilj, a to je rušenje HDZ-a, ne bi išli ovako destruktivno. Privatne ambicije treba zatomiti. Svjestan sam činjenice da su u okviru SDP-a oduvijek postojali ti realiteti i da se relativno često reagiralo po principu "ubij mi kravu, susjedu dvije" – smatra Čačić.

Što misli kome će se prikloniti Domovinski pokret, o kojemu sad ovisi tko će dobiti vlast? – Žele li zaista ostvariti svoju osnovnu poruku, zaustaviti HDZ i spriječiti da i dalje imamo nesposobnu i koruptivnu Vladu, rješenje se zna. Da se svi koji žele isto, zajedno nađu na toj platformi – kaže.

Na sugestiju da je, primjerice, Most spreman za tu ideju, ali pod uvjetom da premijer ne bude Zoran Milanović, Čačić kaže da je u "toj cijeloj priči sasvim siguran da Milanović nije problem". – Kad je poslao poruku da je spreman biti mandatar, predsjedniku nije bio cilj da on to i bude. Poruka je bila potpuno jasna, maknimo HDZ – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:35