MASOVNI TURIZAM

Amsterdam puca po šavovima, gradske vlasti se kockaju s potezom iz očaja: ‘Dosta je! Više ih graditi - nećete...‘

Prema uredbi iz 2021. godine, gradsko vijeće mora “obavezno intervenirati” kada broj turista dosegne 18 milijuna ljudi

Turisti u centru Amsterdama tijekom Uskrsa, kojim se istovremeno obilježava početak turističke sezone 

 Anp/Ddp Usa/Profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Amsterdam više neće dopuštati izgradnju novih hotela, kao jedan od koraka njihove borbe protiv masovnog turizma, priopćila je lokalna vlada u srijedu.

Kako prenosi CNN, novi hoteli se smiju izgraditi samo u slučaju ako se neki drugi hotel zatvori ili ako će novi hotel biti bolji, primjerice, održiviji. Također se ne smije povećati broj spavaćih mjesta.

- Želimo održati grad koji je pogodan za život stanovnika i posjetitelja. To znači da nema prekomjernog turizma, nema novih hotela i nema više od 20 milijuna hotelskih noćenja godišnje - stoji u priopćenju.

image

Turisti u centru Amsterdama tijekom Uskrsa, kojim se istovremeno obilježava početak turističke sezone

Anp/Ddp Usa/Profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Međutim, pravilo ne vrijedi za nove hotele koji su prethodno već dobili sve potrebne dozvole. Glavni grad Nizozemske aktivno pokušava ograničiti broj turista, uglavnom obeshrabrujući turizam povezan s drogom i prostitucijom u poznatom Red Light Districtu.

Zabrana novih hotela, samo je posljednja u nizu mjera - prošle je godine gradsko vijeće također izglasalo zabranu kruzera i zatvaranje terminala za krstarenja.

Prema uredbi iz 2021. godine pod nazivom “Amsterdamski turizam u ravnoteži”, gradsko vijeće mora “obavezno intervenirati” kada broj turista dosegne 18 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:21