DOSTA IM JE

Venecija od danas izletnicima naplaćuje ulaz: ‘Gotovo cijeli grad je protiv toga, samo ga pretvaraju u tematski park!‘

Poanta sustava naplaćivanja je zaštita od učinaka masovnog turizma i odvraćanje izletnika

Turisti u Veneciji

 Jc Milhet/Hans Lucas Via Afp

U Veneciji službeno od četvrtka na snagu stupa dugo razmatrano plaćanje ulaska u povijesnu jezgru grada za jednodnevne izletnike. Popularna turistička lokacija u Italiji istovremeno je postala prvi veliki grad u svijetu koji je donio takvu odluku.

Kako piše The Guardian, svaki posjetitelj koji ne planira prenoćiti u gradu mora 25. travnja, na talijanski državni praznik, kupiti online ulaznicu koja košta pet eura prije nego što uđe u grad. Ovo je prvi od sveukupno 29 dana ove godine, kada će se posjetiteljima naplaćivati ulaz, kako bi ih se potaknulo da dolaze tijekom mirnijih dana turističke sezone.

Ulaznica je potrebna samo za pristup povijesnoj jezgri Venecije, a probna faza naplate ulaznica će se provoditi od četvrtka do 14. srpnja. Stanovnici, putnici, studenti i djeca mlađa od 14 godina su izuzeti, kao i turisti koji ostaju prespavati.

Jednodnevni izletnici će nakon što kupe svoju kartu dobiti QR kod. Oni koji nemaju kartu mogu ju kupiti po dolasku, uz pomoć lokalnih redara, koji će također vršiti nasumične provjere na pet glavnih točaka ulaska u grad, uključujući željezničku stanicu Santa Lucia.

image

Turisti u Veneciji

Marco Bertorello/Afp

Venecijansko vijeće priopćilo je da je više od 5 tisuća ljudi rezerviralo kartu za 25. travnja čime je gradska blagajna “zaradila” oko 27 tisuća eura već prvog dana. Iako nema barijera kojima bi se osiguralo da svi imaju propusnicu, onima koji će biti uhvaćeni bez karte mogu biti izdane novčane kazne od 50 do 300 eura. Poanta sustava naplaćivanja je zaštita od učinaka masovnog turizma i odvraćanje izletnika.

Gradonačelnik Luigi Brugnara, također je naveo da osim smanjenja gužvi tijekom vrhunca sezone praznika, žele ponovno učiniti grad “ugodnim za život”. Ipak, nekoliko odbora i aktivističkih udruga stanovnika planiralo je prosvjede, jer vjeruju da naknade neće pomoći u rješavanju problema.

- Mogu vam reći da je gotovo cijeli grad protiv toga. Ne mogu nametnuti plaćanje ulaza u grad, samo ga pretvaraju u tematski park - rekao je Matteo Secchi, koji vodi Venessiu.com, aktivističku skupinu stanovnika.

image

Turisti u Veneciji

Marco Bertorello/Afp

Venecija je izgubila više od 120 tisuća stanovnika od ranih 1950-ih, koje je otjerao niz problema, ali uglavnom masovni turizam. Iako je Brugnaro zanijekao da se radi o inicijativi za zarađivanje novca, obećao je smanjiti lokalne poreze za stanovnike ako ona bude uspješna.

Mnogi stanovnici vjeruju da pet eura neće odvratiti ljude i da vlasti ne razumiju posljedice masovnog turizma koje ih zapravo muče - nedostatak pristupačnog stambenog prostora koji bi se mogao riješiti politikama i pravilima za ograničavanje kratkoročnog najma poput Airbnb-a. Ostali su prihvatili inicijativu.

- Služit će za prikupljanje temeljnih podataka i pomoć u reguliranju turističkih tokova, koji tijekom određenih razdoblja u godini mogu nanijeti štetu krhkom gradu poput Venecije - rekao je Tommaso Sichero, predsjednik udruge venecijanskih vlasnika trgovina.

Također se postavljaju pitanja o zaštiti privatnosti, s obzirom da posjetitelji moraju unijeti svoje podatke u sustav za rezervacije, ali vlasti tvrde da je to još jedan alat koji će biti koristan u “pružanju preciznijih statistika o broju posjetitelja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:21