OPASNI GMAZOVI

Panika u Iranu, ali ne zbog Izraela: ‘Napustili su svoja staništa, klonite se ovih područja!‘

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je u četvrtak da su tri građevinska radnika poginula

Ilustrativna fotografija

 anan kaewkhammul/Panthermedia/Profimedia

Iranske su vlasti svoje sugrađane upozorile da su poplave koje su pogodile jugoistok zemlje natjerale krokodile da napuste svoja prirodna staništa, piše CNN. Državna novinska agencija IRNA objavila je u četvrtak da su tri građevinska radnika poginula u poplavama koje je izazvalo nevrijeme koje se nadvilo nad Bliskim istokom.

Prema izvještajima novinske agencije Mehr News koji su objavljeni u srijedu, obilne kiše i poplave pogodile su okrug Bandar Abas u pokrajini Hormozgan te pokrajine Kerman, Sistan i Balučistan.

Mehr News objavio je da su se rijeke izlile, a akumulacijska jezera napunila. Obje su pojave dovele do oštećivanja velike količine privatne imovine. IRNA i novinska agencija Tasnim objavile su videosnimke na kojima se vidi da su ljudi spašavani brodovima.

Ministarstvo zaštite okoliša pokrajine Sistan i Balučistan objavilo je u četvrtak da su močvarni krokodili istjerani iz svojih prirodnih staništa. Ministarstvo je stanovnicima reklo da se klone obala rijeke Bahu Kalat, močvarnih područja te područja na kojima žive divlje životinje. Dodalo je da se tih područja klone dok se poplavne vode ne povuku, a uvjeti stabiliziraju.

Iranske spasilačke službe evakuirale su 43 putnika iz dva autobusa koji su ostali zatočeni u poplavi na jugoistoku zemlje, a status intervencije potvrđen je i na platformi X, bivšem Twitteru. Snažna oluja pogodila je i ostale države u regiji, između ostalog i Ujedinjene Arapske Emirate te Oman. Emirati su se ovaj vikend susreli s najsnažnijom olujom u posljednjih 75 godina.

U samo 12 sati palo je više od sto milimetara snažne kiše, zbog čega su svi letovi u popularno turističko odredište Dubai bili privremeno otkazani, a škole i lokalne prometnice zbog opreza su bile zatvorene. Olujno vrijeme nastavlja se kretati po Arapskom poluotoku i približava se Omanskom zaljevu. Prema informacijama nadležnih službi, ondje je najmanje 18 ljudi, između ostalog i male djece školskog uzrasta, poginulo u poplavama do kojih je došlo zbog obilne kiše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:32