DOBRO JE ZNATI

Brzo i efikasno: Kako ukloniti ptičji izmet bez ostavljanja tragova na automobilu?

Ptičji izmet sadrži kiseline koje mogu oštetiti lak automobila

Ptičji izmet na autu, ilustracija

 blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi vozači ne pridaju previše pažnje ptičjem izmetu na automobilima jer misle da ne može biti opasan. Stoga se neki danima, čak i tjednima voze s tragovima ptičjeg izmeta na laku prije nego što ga odluče ukloniti.

No, da ti vozači znaju kako kiselina koja se nalazi u ptičjem izmetu reagira s automobilskim lakom, ne bi nimalo oklijevali već odmah oprali auto i uklonili izmet.

Ovaj problem je aktualniji ljeti zato što je i parkiranje u hladu (ispod drveća) češće kako bi se izbjegle visoke temperature.

Rješenje za čišćenje izmeta može biti vrlo jednostavno, barem ako je suditi prema videu objavljenom na TikToku.

Autor videa otkrio je besplatan način uklanjanja ptičjeg izmeta s automobila u nekoliko sekundi.

‘Stavite papir natopljen vodom na izmet oko 45 sekundi... Nakon toga, papirom samo skinite izmet s automobila.

Vrlo je važno da ga sunce ne ‘sprži‘, no ako se već zakorio, na tom dijelu ostavite natopljeni papir malo duže. Također, nikako nemojte koristiti silu da ga skinete, jer bi u tom slučaju mogli oštetiti lak‘ - navodi autor videa.

Ipak, ako niste skloni vjerovati ‘stručnjacima‘ s TikToka, uvijek vam preostaju tradicionalni, provjereni načini uklanjanja izmeta.

Praonica je najbolja opcija. Izbjegavajte korištenje spreja za brzo čišćenje za uklanjanje ptičjeg izmeta jer oni sadrže polimere ili vosak koji zadržavaju kiselinu, umjesto da je uklanjaju. Nemojte koristiti običnu vodu. Mokraćna kiselina je gotovo 100 posto netopljiva u vodi. Nikada nemojte ribati osušeni izmet.

Ptice koriste za probavu hrane, a to su najčešće dijelovi kostiju njihovog plijena, pijesak pa čak i sitan šljunak koji bi ribanjem mogao oštetiti lak auta.

image

Ptičji izmet na autu, ilustracija

Simon Annable/Alamy/Alamy/Profimedia

Možete koristiti sredstvo za uklanjanje insekata koje je napravljeno za borbu protiv kiselog nereda na autu. Ako je primjenom tog sredstva izmet dovoljno omekšao, dovoljan je ručnik od mikrovlakana.

Valja napomenuti da voskovi slabo štite od ptičjeg izmeta, ali održavaju površinu hidrofobnom, što sprječava jako lijepljenje izmeta za lak i kasnije olakšava njihovo uklanjanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 19:08