Ljetne zamke

Jeste li čuli za pravilo tri dana? Ako ga ne poštujete, riskirate da vam pauk odnese auto

Ako ne planirate svoj auto koristiti dulje vrijeme, svakako ga provjerite svaka tri dana

Parkiranje, ilustracija

 CROPIX

Za popravak prometne i razne druge infrastrukture u gradu, uvijek se čekaju ljetni mjeseci kad je promet slabiji. Niti ovo ljeto nije iznimka pa će mnogi gradovi u Hrvatskoj ponovno biti velika gradilišta.

Kako bi izbjegli prometni kaos, mnogi vozači ostavljaju svoje automobile parkirane nekoliko dana na istom mjestu, no upravo u tome leži i jedna opasnost.

Ako parkirate na javnim ulicama, također morate očekivati promjene na regulaciji prometa – ako to ne učinite, riskirate da vam automobil odvuku. Zato trebate razmišljati o pravilu ‘tri dana‘.

Ako niste te sreće da možete koristiti vlastitu garažu, podzemna parkirališta ili iznajmljena parkirna mjesta, imate samo javna parkirna mjesta. Ali čak i ako savjesno parkirate na dopuštenim mjestima, kasnije možete imati problema, piše Fenixmagazin.

Ako se uvedu privremene zabrane zaustavljanja ili parkiranja, odjednom se vozilo nađe na krivom mjestu, a vi ne možete ništa učiniti.

image

Radovi, ilustracija

CROPIX

Razlozi za promjenu mogu biti:

- Građevinski radovi na ulici ili zgradama

- Premještanje autobusnih stajališta

- Čišćenje ulica strojem za čišćenje

- Prijave privatnih osoba nadležnim tijelima

image

Radovi, ilustracija

CROPIX

Pravilo tri dana je važno jer se znakovi obično moraju postaviti najmanje 72 sata prije roka valjanosti. To bi vozačima trebalo dati dovoljno vremena da obrate pažnju – ali stvarni rok može biti kraći ili duži, ovisno o tome gdje živite.

Ako isteknu puna tri dana, vozilo se može odvući. O tome vlasnika nije potrebno pismeno ili telefonski obavijestiti. Dakle, ako vam auto ne treba dulje vrijeme, ipak ga trebate provjeriti svaka tri dana.

Mnogi vozači neće jednostavno prihvatiti kaznu za nepropisno parkiranje i osporit će kaznu. No, šanse za uspjeh ovdje su iznimno male jer sudionici u prometu prema zakonu moraju očekivati da se postojeća prometna regulacija može promijeniti.

Stoga, ako ste odsutni na dulje vrijeme, trebate se dobro pripremiti i poduzeti jednu od sljedećih mjera:

- Pitajte prijatelja ili rođaka možete li privremeno parkirati automobil na privatnom posjedu.

- Ključeve i dokumente od vozila predajte osobi od povjerenja koji će svaka tri dana provjeriti auto i po potrebi ga premjestiti.

- Prije polaska provjerite planira li se privremeno zaustavljanje i zabrana parkiranja na određenom području s javnim parkiralištima.

- Ako nema druge opcije, unajmite sigurno parkirno mjesto dok vas nema – iako troškove treba usporediti s rizikom od kazne ili vuče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 19:45