‘projekt stoljeća‘

Spektakularno rješenje za prometne gužve: Gdje je nestao autobus budućnosti?

Kineski autobus prevozio je 300 putnika, a ispod njega su prolazili automobili
 Innovative Technology/Youtube/screenshot

Prije osam godina, u kineskom gradu Qinhuangdao održana je premijerna vožnja spektakularnog mega autobusa koji je trebao iz korijena promijeniti filozofiju javnog gradskog prijevoza.

Ideja je bila da se veliki futuristički autobus nazvan Transit Elevated Bus kreće po tračnicama, a sama konstrukcija mu je takva da ispod njega nesmetano mogu prolaziti automobili.

Koristio bi se za prijevoz po gradu s kapacitetom od 300 putnika.

image
Innovative Technology/Youtube/screenshot

Kineski megabus dugačak je 22, širok 7,8 i visok 4,8 metara, s prostorom od 2,2 metara za prolazak automobila ispod.

Maksimalna brzina iznosi 60 km/h.

Iako je za ovu vrstu transporta trebalo mnogo prilagodbi poput ravnog asfalta na koji bi se postavljale tračnice, Kinezi su tvrdili da je autobus i dalje jeftinija opcija od izgradnje podzemne željeznice.

image
Innovative Technology/Youtube/screenshot

Sada već davne 2016. godine kineski mediji dočekali su ga hvalospjevima i pisali da je s njim riješen problem prometnih gužvi, no ubrzo se pokazalo da je riječ o šupljoj priči.

Kineski ‘projekt stoljeća‘ nikada nije zaživio, a autobus budućnosti danas trune na smetlištu u kineskom gradu Qinhuangdao.

Cijeli projekt je propao 2017. godine, a 32 osobe su uhićene zbog navodno nezakonitog prikupljanja financijskih sredstava vezanih uz sam projekt, navodi TheSun.

Kao general poslije bitke javio se i Shen Gang, profesor na Sveučilištu Tongji u Šangaju: ‘Ideja je od starta bila apsurdna, djetinjasta. Ovaj autobus dodatno bi pogoršao kaos u gradskom prometu‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:10