STATISTIKA VARA

Opovrgnuto izvješće: Nije točno da 51 posto kupaca Tesle prelazi na benzinske aute. Ovo je prava brojka

Iz ovih podataka ispada da 70 posto vlasnika Tesle ostaje vjerno marki te odabire dobije drugu Teslu, što je visoka vjernost kupaca

Tesla, ilustracija

 AFP

"Elektro skeptici" obradovali su se nedavnim podacima iz izvješća Edmundsa, u kojima se tvrdilo da 51 posto kupaca Tesle mijenja svoje električne automobile za benzince prilikom sljedeće kupnje. No sada se ispostavilo da ta statistika ne pokriva potpunu sliku.

image

Tesla, ilustracija

AFP

Edmunds je renomirani izvor podataka o prodaji novih automobila i podataka o testovima automobila. Ali njihovi podaci o prodaji imaju jedno ključno ograničenje: dolaze iz tradicionalnih prodavaonica automobila i pokrivaju samo zamjene staro za novo.

No ti podaci ne mogu potpuno obuhvatiti prodaju Tesle jer američki proizvođač u SAD-u nema tradicionalna zastupstva kakva Edmunds pokriva već prodaje svoja vozila putem trgovina koje su u izravnom vlasništvu tvrtke i nisu uključene u Edmundsov skup podataka. Zbog toga su u statističkom uzorku nedostajali vlasnici Tesla koji su prešli na nove modele Tesle, kao i oni koji su svoje automobile zamijenili električnim Rivianima, Lucidima ili čak VinFastima, koji se svi prodaju izvan tradicionalnih prodajnih mreža.

image

Tesla, ilustracija

Profimedia

Novi video iz EV Buyers Guide prikazuje širu sliku, odnosno podatke S&P Globala koji obuhvaćaju širi dio tržišta. Prvo što upada u oči je koliko Edmunds propušta neuključujući podatke o Teslinim trgovinama. Naime, iz ovih podataka ispada da 70 posto vlasnika Tesle ostaje vjerno marki te odabire dobije drugu Teslu, što je izuzetno visoka vjernost kupaca u odnosu na druge marke.

Dodatnih 10 posto vlasnika Tesle kupuje druga električna vozila. Iz ovih podataka proizlazi da je samo 13 posto kupaca zamijenilo svoje Tesle za automobile na benzin. Od preostalih kupaca, 4 posto je odabralo hibride, 2 posto plug-in hibride i 1 posto dizelaše. Tih 13 posto je daleko od 51 posto, koliko su sugerirali Edmundsovi podaci.

Ali postoji upozorenje u vezi s ovim podacima, zbog čega vrijedi pogledati cijeli video. Velika većina prodaje Tesle dogodila se u posljednjih nekoliko godina, jer je marka prešla iz sporednog igrača u dominantnu moćnu tvrtku. To bi moglo imati čudan učinak na podatke, objašnjava se u videu. No iako podaci imaju vlastita ograničenja, jedno je jasno: većina kupaca Tesle ne vraća se automobilima na benzin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:09